Ne odlikuje se ni lepotom, ni mirisom. Naprotiv, izbegavamo je jer njen dodir žari, pa je negde zovu i žara. A, kopriva, takva kakva jeste, jedna je od nakorisnijih lekovitih biljaka. Kako neko reče, kada bi ljudi znali koliko je kopriva lekovita, sadili bi je svud redom, jer svi delovi ove biljke – stabljika, lišće, koren i cvet – imaju lekovita svojstva.
Njena lekovitost poznata je od davnina, ali nećemo o koprivi kao leku, već o koprivi kao hrani. S obzirom na to da su listovi koprive bogati gvožđem, mineralima, kao i vitaminom C, to je ona veoma hranjiva namirnica. Dobra je, kažu znalci, kao sredstvo za jačanje organizma i za lečenje anemije.
Zato je čorba od kopriva pravi izbor za sve one koji su malokrvni, oporavljaju se od bolesti, ali i za jačanje organizma. Posebno u proleće
Priprema ni malo komplikovana, najteži deo je branje i čišćenje. Ukoliko vam priroda nije na dohvat ruke, potražite koprive na pijaci. Bilo da berete sami ili kupujete, obratite pažnju da to budu mladi vrhovi kopriva.
Očistite ih od travčica, bubica, ako ih ima, grančica i izblanširajte ih kratko u vreloj vodi. U međuvremenu, sitno iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, pa izdinstajte na masnoći – suncokretovo ulje ili mast – po volji vam.
Proceđene koprive iseckajte krupno i dodajte crnom luku. Pospite sa par kašika kukurznog brašna i sve zajedno izgnječite viljuškom. Nalijte vodom i kuvajte tridesetak minuta. Pred kraj dodajte so, biber i beli luk. Poželjno da bude mladi beli luk.
Služiti toplo. Sa dodatkom ili bez njega. Dodatak može da bude kiselo mleko ili kisela pavlaka. Ili udrobljen punomasni beli sir. A može i klot jer kopriva skuvana u čorbi ima svilenkast list i prijatan ukus.
Za čorbu od kopriva vam treba pola kilograma do 700 grama kopriva, veza crnog i veza mladog belog luka, malo ulja i masti, tri do četiri kašike kukuruznog brašna, voda, so, biber i dodaci po želji.
Preporuka: koristite rukavice kada berete i čistite koprive, manje će vam brideti prsti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.