Oblande sa kokosom – varijacija na temu pišinger oblande. Obogatila sam je kokosom i vanilom, a čokoladu sam ostavila za dekoraciju.
Oblande sa kokosom
Dekoracija je sastavni deo ukusa.
Kao što sam više puta pisala – pusite mašti na volju i ugađajte sebi i vama bliskim osobama.
Oblande sa kokosom, sastojci:
- 7 jaja
- 420 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g kokosovog brašna
- 250 g margarina/maslaca
- po ukusu: rendana korica limuna/pomorandže, aroma ruma
- 1 pakovanje oblande
Glazura:
- 100 g čokolade
- 2-3 kašike ulja
- Oblande sa kokosom, priprema:
- Penasto umutite jaja sa šećerom u prahu.
- Dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se fil zgusne (20tak minuta).
Dodajte kokosovo brašno i kuvajte još oko pet minuta.
Ohladite fil.
Penasto umutite margarin/maslac, pa posteno sipajte fil od jaja i kokosa.
Po želji dodajte aromu ruma/koricu pomorandže i/ili limuna.
Umutite mikserom.
Fil podelite na 4 dela i nafilujte oblande.
Stavite nešto teško preko poslednjeg lista oblande i ostavite je u frižideru da se stegne.
Čokoladu istopite uz dodatak ulja na niskoj temperaturi, na pari ili u mikrotalasnoj.
Sipajte je u kesicu za zamrzivač, odsecite vrh i dekorišite kolač.
Kada se čokolada ohladi i stegne, možete seći oblande i poslužiti.
Pola oblande sam dekorisala čokoladom, pola sam ostavila bez.
Ukoliko želite da cela oblanda bude dekorisana, biće vam potrebno 150-200 g čokolade.
A ukoliko se odlučite da je premažete čokoladnom glazurom, biće vam potrebno oko 250 g čokolade.
Osim kokosa i vanilin šećera nisam stavila ništa, ali mislim da bi se korica limuna ili pomorandže ili aroma ruma odlično uklopili.
Nisam stavila iz jednostavnog razloga – za nekoga su pomenuti ukusi previše egzotični.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.