Kako koje sveže poveće nestaje sa pijačnih tezgi, tako praziluk dobija na ceni. I figurativno i stvarno, u novcu. Jer, ako postoji povrće koje može da se jede sirovo, a pripremi na sto načina i da ga pritom ima tokom cele godine, to je praziluk.
I ne samo to. Praziluk se svrstava u lekovite biljke, jer je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima.
I najvažnije, praziluk „se dobro živi“ sa svim ostalim povrćem, nije loš ni sa mlečnim proizvodima a u bliskim i srdačnim je odnosima i sa mesom, svežim ili suvim.
Sa prazilukom se može sve, slobodno izaberite jelo ili jela koja vama najviše pašu.
Od presnog praziluka može se napraviti bezbroj salata. Dajte mašti na volju, pa, na primer, iseckajte praziluk, posolite ga i pustite da malo odstoji, da tek malo odmekne, pa ga izmešajte sa jogurtom, ili pavlakom i začinima, eto polusalate – poluumaka kao dodatka nekom mesu.
Supe i čorbe od praziluka simbol su francuske kuhinje. Uglavnom se pripremaju kao guste, krem supe ili čorbe sa prženom slaninicom i krutonima ali od praziluka možete skuvati i bistru supu, jednako je ukusna.
Praziluk može da se pripremi kao varivo sa dodatkom šargarepe, na primer.
Blanširajte praziluk, pa ga ispohujte i eto samostalnog jela uz salatu ili dodatka za meso.
Od praziluka se može napraviti klasična musaka, a može se i samo praziluk zapeći u rerni bez mesa.
Možete ga blanširati pa izdubiti i napuniti mlevenim mesom, naliti kuvanim paradajzom pa završiti u rerni.
Propržite praziluk dodajte kockice belog mesa i eto ručka za 30 minuta. Ako u to dodate obareni pirinač, dobićete verziju rižota prste da poližeš.
Možete ga dodati u sir pa od te smese napraviti pitu sa korama. A, možete ga propržiti, dodati jaja pa napraviti kajganu ili omlet.
Praziluk se odlično slaže sa svim pečurkama, i šampinjonima i vrganjima i bukovačama. Finog ukusa ali dovoljno kavaljer da ne preuzme jelo nego i da pečrukama nešto ostavi.
Jednom rečju, praziluk je vrlo zdravo i vrlo zahvalno povrće. Neka vam ove zime praziluk postane najbolji prijatelj.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.