Jednostavne, lake, špagete kao vrsta testenine idealne su za letnja jela, a po ovim vrućinama odličan su izbor za porodični ručak.
Italijanska kuhinja najviše je poznata baš po testenini, a same špagete ili po našem rezanac, stigao je iz Azije u 7. veku i kuvao se i jeo bez ičega.
Zahvaljujući uticaju španske kuhinje stigao je tokom vekova paradajz, pa se pridružio testu a posle su stigli i drugi sastojci i osmišljeni brojni sosovi.
Osnovna stvar je da se pasta kuva u blago posoljenoj vodi, jer mora biti čvrsta „na zub“, a ne raskuvana.
Špagete srčite, jeste da prska na sve strane, ali je zato ovo narodno jelo krajnje zabavno.
Jede se odmah, po sipanju u tanjir. Samo se još doda malo parmezana po vrhu i nema čekanja!
Za četiri osobe potrebno je 500 grama špageta, malo maslinovog ulja, biber, so, crni luk, beli luk, 500 grama plodova mora, 500 mililitara pasiranog ili kuvanog paradajza, bosiljak, peršun, ruzmarin, lovorov list.
Testeninu skuvati u većoj šerpi posoljene vode.
Na vrelom ulju ispržiti seckani crnu luk, dodati izgnječeni beli luk, sok od paradajza, lovorov list, ruzmarin, bosiljak, so i biber, pa kuvati da malo zgusne. Višak začina povaditi pre serviranja.
Skuvati kratko morske plodove. Ako su sveži, potrebno je školjke kuvati dok se ne otvore.
Potom ispržiti proceđene morske plodove tri – četiri minuta u posebnom tiganju na maslinovom ulju, pa posliti.
Špagete procediti, preliti sa malo malsinovog ulja, dodati preliv od paradajza, pa kad se tečnost upije, dodati pripremljene morske plodove i posuti peršunom.
Servirati sa parmezanom.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.