Bundeve, tikve, muskatne bundeve, duleci, buče (ulje) su pravi jesenji predstavnici plodova koje rado koristimo u kulinarstvu. Varijteta koliko hoćete, kako u bojama žute, narandžaste, bele, zelene, crvene, u veličini, ali i oblicima.
Pored jestivih bundeva imamo i ukrasne koje služe za jesenju dekoraciju.
U ishrani se rado pravi slatka pita sa bundevom i cimetom, krepka čorba od bundeve ili tart, a možda i džem. Mi ćemo danas praviti bundevu punjenu nadevom od mesa.
Bitno je da pored punjenja od mesa, možemo napraviti i fil sa pečurkama, pirinčem, krompirom.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 bundeva srednje velićine (oko 2kg)
- 1 glavica luka
- 400g junećeg mlevenog mesa
- jedno jaje
- 200g pečurki
- 120g pirinča
- 250ml bujona
- beli luk
- so, biber, začini
- maslinovo ulje
Način pripreme:
Na ulju propržiti luk (crni i beli) i meso, dodati jaje kao i začine. Pečurke iseči na listiće takođe propržiti na maslinovom ulju.
U tiganj stavite malo ulja, propržiti pirinač koji smo prethodno oprali i naliti bujonom neka se pirinač kuva 15 minuta.
Na kraju u stakleno posudi pomešati pirinač, pečurke i meso, ako treba dodati još začina.
Bundevu oprati, osušiti odseći poklopac i sačuvati. Sada kašikom izvaditi seme iz bundeve i končiće i puniti nadevom koji smo pripremili i poklopiti bundevu.
Peći na nauljenom plehu, dodati malo vode, 50 minuta na 180C. Probati viljuškom. Ako treba peći još 10 minuta.
Bundevu celu servirati na tanjir, posuti peršunom i poslužiti uz kiselu pavlaku.
Seći na kriške.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.