Pekmez od kajsija za duge zimske dane (recept)

Ostavite komentar


  1. Kuvati bez secera dok se ne uklini pena a moze i bez secera sipati u tegle i samo ih okrenuti sat vremena naopacke….

  2. Nazalost, bez secera u dzemu kajsija oksidise, dobije braon boju

  3. Pekmez od kajsija,s odgovornoscu tvrdim,ako se sprema za dugottrajnu upotrebu ,sto znaci postojanost tokom zime mora se praviti po elementarnim pravilima zbog boljeg ocuvanja van frizidera,u hladnim prostorijama (spajizi,uslovni podrumi)Oprane ,po izboru oljustene kajsije se prestiru(stave se kajsije i preko njih secer u serpu cija velicina odgovara kilazi voca,)secerom koji takodje doprinosi postojanosti pekmeza od minimum 600g. za zrelije do 1kg manje zrelih,kajsija ali i po ukusu,Ostaju da prenoce na sobnoj temperaturi posto recept ne sadrzi vremenski tacno vreme vec se orjentise prema tome da prenoce ,jer su noci i hladnije valjdaOnda se kuvaju na tihoj vatri koja se pojacava da sve vreme smesa vri .otprilike 45minuta od vrenja,mada se i prema tragu koji ostaje kada se semesa mesa vartjacom iskusne domacice rukovode,jer prekuvan se previse stegne ,potamni NEKUVAN je zitak i sklon da se pojavi budj.Onda se stavi da se hladi i mesa neko vreme koje doprinosi boji i ukusnijoj teksturi.Jos vruc se sipa u zagrejane tegle i stavi s u toplu rernu odredjeno vreme ,moze se i ostaviti da se ohladi u iskljucenoj rerni.Povezuje se celofanom ili zatvara poklopcem i to je to.

  4. Samo nek mi osoba koja prezentuje recept kaze zbog cega bi se pola secera dodavalo tokom kuvanja a ne da se se svim odmerenim secerom prestre voce sto je detalj autenticnog,isprobanog godinama recepta.Zbog cega ?A zasto se prestire svom kolicinom secera?Zato sto se secar sjedini istopi i otpusti sokove iz voca ,bilo kog. i pri kuvanju smanjuje verovatnocu zagorevanja jer moze da se desi.

  5. Ja svaki džem malo zapečem u rerni da uhvati koricu i ne stavljam nikakve praškove.

  6. Vrlo jednostavno: kilogram očišćenih kajsija, pola kilograma šećera. Ostaviti da prenoći. Kuvati na srednjoj temperaturi dok po dnu šerpe ne ostaje trag. Vruć džem u vruće tegle. Odmah zatvoriti poklopcem i okrenuti naopako da se napravi vakum. Normalno, nije potreban nikakav konzervans.

  7. Baš tako!
    Jednostavno objašnjeno, potpuno tačno, ja svske godine pravim upravo tako.
    A okretanje naopačke je

  8. Prevelika je to količina šećera. To je (kod nas džem, a ne pekmez. Ako pekmez nema kiselost, džaba ga…

  9. Šta će konzervans u domaćem pekmezu? Bitno je da se vruć, kuvan pekmez sipa u vruće, sterilisane tegle i zatvori metalnim poklopcem(a ne celofanom), tako će se stvoriti vakuum u tegli kada se ohladi. Pekmez u hermetički zatvorenim teglama može da stoji bez problema, ne treba mu konzervans.

  10. Na kg.kajsija oko 400 gr.šećera, bez konzervansa, bitno je zatvoriti vruće i ostaviti u rerni dok poklopci ne zategnu.

  11. Godinama pravim najbolji pekmez od kajsije,osnovno oprati i ocistiti kajsije od svih ostecenja,nakilo kajsija osamsto grama srcera da odstoji pa mesati dok ne otpusti kajsija i sacer i bude kadasto,ukljuciti ringlu na najace i mesati stalno oko pola sata,vruce sipati utegle i zatvoriti i okrenuti tegle naopako 24 sata da se vakumira i ne ulazi vazduh okrenuti normalno tegle i to je to,glavni stos kod kuvanja pokriti serpu sirokim najlonom u sredini probusiti najlon i tu staviti vajracu drvenu ili metalnu i mesati i nema prskanja okolo pri kuvanju i obavezno na najace ukljuciti ringlu, da li je dovoljno kuvano recept od nasih baka izvaditi malo na tacnu i kadicicom zahvatiti da curi ako tece kao voda jos kuvati a ako u prekidima tece gotovo je i vruce sipati u tegle kao sto sam objasnila na pocetku,jeste opsirno objasnjeno ali ovo SU SVE TAJNE NAJBOLJEG dzema,marmelade od kajsije)

Ostavite komentar


Recepti

Naslovna strana

23. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.