Pilav je jelo koje se priprema od pirinča, kuvanog sa povrćem, mesom ili ribom, uz dodatak različitih začina
Pilav i jela slična njemu su karakteristična za mnoge kuhinje širom sveta, uključujući bliskoistočnu, centralnoazijsku, balkansku i mediteransku kuhinju. Pilav može biti jednostavno, ali i vrlo složeno jelo, u zavisnosti od sastojaka i načina pripreme.
Pilav, recept
Sastojci:
1 šolja pirinča (oko 200 g)
2 šolje vode ili pilećeg bujona (oko 500 ml)
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
2 kašike ulja ili maslaca
1 pileće belo meso (ili pileći batak, po želji)
So po ukusu
Biber po ukusu
1 kašičica suvog začina (vegeta ili sličnog)
1 list lovora
1 kašičica sitno seckanog peršuna (po želji)
Priprema:
Priprema pirinča:
Pirinač isperite nekoliko puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra, kako biste uklonili višak skroba.
Priprema povrća:
Sitno iseckajte crni luk i šargarepu.
Priprema mesa:
Ako koristite pileće belo meso, isecite ga na kockice. Ako koristite batak, možete ga ostaviti u komadu ili iseći na manje komade.
Prženje povrća i mesa:
U velikom loncu zagrejte ulje ili maslac na srednjoj temperaturi.
Dodajte crni luk i šargarepu i pržite dok ne omekšaju i postanu zlatne boje.
Dodajte pileće meso i pržite dok ne dobije lepu zlatnu boju sa svih strana.
Dodavanje pirinča:
Dodajte ispran pirinač u lonac i kratko propržite, oko 1-2 minuta, uz stalno mešanje.
Kuvanje pilava:
Nalijte vodu ili pileći bujon u lonac.
Dodajte so, biber, suvi začin i list lovora.
Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu na nisku, poklopite lonac i kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost i postane mekan (oko 15-20 minuta).
Završetak:
Kada je pilav gotov, izvadite list lovora i dodajte sitno seckan peršun (po želji).
Promešajte pilav i ostavite ga poklopljenog nekoliko minuta pre serviranja, kako bi se ukusi sjedinili.
Serviranje:
Pilav poslužite topao, uz salatu po želji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.