Lagana pita od tikvica i sira idealan je obrok za vruće septembarske dane. U ovom receptu portala Kreni Zdravo osvojilo nas je to što ima malo posla, a ukus jela je sjajan.
Sastojci su lako dostupni i dobro izbalansirani, tako da će tikvice s tek malo belog i crnog luka i maslinovog ulja zasijati punim sjajem. Za pitu prema ovom receptu možete koristiti gotove kore.
Sastojci
- 2 tikvice, izrendane
- 300 g posnog sira
- 2 jaja
- 2 čena belog luka, iseckanog
- 1 crveni luk, iseckan
- 3 kašike maslinovog ulja (ostaviti jednu kašiku za premazivanje)
- 200 g gotovih kora za pitu
- biber
- so
- susam ili kim, po želji
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Na zagrejanom maslinovom ulju dinstajte crni i beli luk nekoliko minuta.
- U posudi pomešajte dinstani crni i beli luk, začine, jaja, tikvice i posni sir.
- Sud za pečenje nauljite ili obložite papirom za pečenje.
- Na dno suda stavite 2 – 3 kore te svaku premažite maslinovim uljem.
- Potom na kore ravnomerno rasporedite smesu od tikvica i sira.
- Preostale kore isecite na trakice i složite ih na vrh tako da jednu postavite horizontalno, a drugu vertikalno.
- Svaku trakicu premažite maslinovim uljem, a po želji po trakicama možete dodati susam ili kim.
- Pecite oko 35 minuta dok pita od tikvica i sira ne poprimi zlatnu boju, piše Punkufer.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.