pita od tikvica i siraFoto: Ahanov Michael / Shutterstock.com

Lagana pita od tikvica i sira idealan je obrok za vruće septembarske dane. U ovom receptu portala Kreni Zdravo osvojilo nas je to što ima malo posla, a ukus jela je sjajan.

Sastojci su lako dostupni i dobro izbalansirani, tako da će tikvice s tek malo belog i crnog luka i maslinovog ulja zasijati punim sjajem. Za pitu prema ovom receptu možete koristiti gotove kore.

Sastojci

  • 2 tikvice, izrendane
  • 300 g posnog sira
  • 2 jaja
  • 2 čena belog luka, iseckanog
  • 1 crveni luk, iseckan
  • 3 kašike maslinovog ulja (ostaviti jednu kašiku za premazivanje)
  • 200 g gotovih kora za pitu
  • biber
  • so
  • susam ili kim, po želji

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Na zagrejanom maslinovom ulju dinstajte crni i beli luk nekoliko minuta.
  3. U posudi pomešajte dinstani crni i beli luk, začine, jaja, tikvice i posni sir.
  4. Sud za pečenje nauljite ili obložite papirom za pečenje.
  5. Na dno suda stavite 2 – 3 kore te svaku premažite maslinovim uljem.
  6. Potom na kore ravnomerno rasporedite smesu od tikvica i sira.
  7. Preostale kore isecite na trakice i složite ih na vrh tako da jednu postavite horizontalno, a drugu vertikalno.
  8. Svaku trakicu premažite maslinovim uljem, a po želji po trakicama možete dodati susam ili kim.
  9. Pecite oko 35 minuta dok pita od tikvica i sira ne poprimi zlatnu boju, piše Punkufer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari