Pita sa vanila kremom i višnjama je veoma interesantna poslastca. Mi inače volimo pite sa raznim punjenjima samo što smo ovog puta ideju pozajmili od Danaca koji krem od vanile stavljaju u svoja dobro poznata danska peciva. Kombinacija slatko kiselog ukusa je prijatna.
Svakako da je kremasta vanilla uvek dobro došla u neki kolač, naprosto nas osvoji mekoćom i prijatnim mirisom. Sve ovo isto pokušati sa malinama ili crvenom ribizlom, možda probati sa jagodama.
Šta nam je sve potrebno:
- 500g tankih kora za pitu
Za pripremu vanila krema:
- 1l mleka
- 3 jaja
- 200g šećera
- 100g brašna
- 100g gustina
- 3 kesice burbon vanila šećera
- 50g putera
Preliv za kore:
- 2 komada jaja
- 50g šećera
- 200ml jogurta
- 150ml ulja
- 200g griza
- ½ praška za pecivo
I još:
- 400g višanja
- 2 kašike griza
- 1kašika šećera
Način pripreme:
Imamo četiri različita koraka u postupku pravljenja pite. Prvi korak je napraviti vanila krem za filovanje pite, drugi korak je napraviti preliv za premazivanje kora, treći pripremiti višnje i četvrti je slaganje kora i filovanje.
U posudu sipati jaja, šećer, vanila šećer, penasto umutiti, pa dodati brašno i gustin, razbiti grudvice pre spuštanja u mleko. Potom jaja u tankom mlazi spuštati u mleko i na laganoj vatri kuvati krem dok se dobro ne zgusne, na kraju dodati puter. Krem pokriti providnom folijom da se ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi. Sledi drugi korak, penasto umututi jaja sa šećerom, dodati jogurt, ulje, griz i na kraju prašak za pecivo.Treći korak pripremiti višnje, dobro ocediti od viška tečnosti, posuti šećerom i grizom, spojiti. Sada uzeti četiri komada kora za jednu rolnu-pitu, svaku koru četkicom premazati prelivom od jogurta, tako uradi sa sve četiri kore, na kraju sipati bogat sloj vanila krema i po sredini krema isto bogat red višanja. Sa obe strane preklopiti pitu, zarolati i slagati u pleh, na dno staviti papir za pečenje, premazati uljem i eventualno ako vam je ostao preliv od kora takođe četkicom razmazati. Tako raditi dok ne potrošite sav materijal. U zagrejanu rernu staviti pitu da se peče, 30 minuta na 180C. Kada se pita dobro ohladi (ako uspe da se ohladi), iseći na sitnije komade i posuti šećerom u prahu.
Napomena: Postoji varijanta pripreme sa pudingom od vanile. U zavisnosti od veličine pleha, mogu se kupiti kore na merenje, pošto znamo broj kora koji nam je potreban za jednu rolnu.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.