Pivčići (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pivčići, pivarice, su isprobani neponovljivi starinski kolačići, koji se veoma brzo pojedu.  U isto vreme ovi kolačići koji su nezaboravni po ukusu pripremaju se sa pivom i orasima, što im daje posebnost.

Ovo je još jedan od recepata koji ćemo pokušati da sačuvaćemo i na ovaj način zaštitimo tradiciju srpskih domaćica koje su kolač sa pivom pravile za mnogobrojna porodnična okupljanja gde su svi bili zadovoljni jednostavnim i neponovljivim ukusom ovih kolača.

Pivčići su se tradicionalno pravili u vreme posnih dana.

Od testa koje dobijemo pravimo kiflice, koje se nakon pečenja preliju ili urone u slatki sirup i orahe.

Osnovi recept može kreativcima da posluži kao baza, a svojom inspiracijom mogu da dodaju po neki sastojak u same kiflice, na primer da se filuju džemom, orasima sa šećerom, čokoladom, pored toga pivčići mogu da se valjaju u kokosovo brašno, mlevene lešnike, a sam oblik može da bude drugačiji uz pomoć različitih kalupa za pravljenje kolača.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 700g brašna
  • 300ml piva
  • 300ml ulja
  • prašak za pecivo

Za sirup:

  • 500ml vode
  • 300g šećera
  • sok od pola limuna

    Pivčići (recept) 2
    Foto: Vesna Laćarak

Za valjanje:

  • 200g mlevenih oraha
  • 200g kokosa

Način pripreme:

U brašno sipati ulje, pivo, prašak za pecivo. Kada zamesimo sve satojke dobićemo divno mekano, masno testo koje se lako oblikuje oklagijom.

Nakon toga testo podeliti na manje jufke, razvući oklagijom podeliti na 4 ili 8 komada i rukama praviti veće ili manje kiflice ili neki drugi oblik. Peći na 180C, 15-20 minuta u zavisnosti koliko su pivčići veliki.

Šećer kuvati sa vodom dok se ne pretvori u ređi sirup, na kraju dodati limun. Nakon toga kada se pivčići ohlade umakati u topli sirup. Kada je sve gotovo valjati pivčiće u mlevene ili sitno seckane orahe, ili napraviti kombinaciu sa kokosovim brašnom.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari