Pkhali (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Gruzijsko jelo, veoma interesantno napravljeno od povrća i oraha. Može se pripremiti od različitog povrća kao što je spanać, boranija, šargarepa, kupus, cvekla, bela repa, pasulj.

Samim tim dobićemo i različitu boju pkhalia, što može biti voma dekorativno na trpezi. Već smo pominjali da je ova stara, bogata kuhinja u podnožju Kavkaza bazirana na povrću i začinskom bilju.

Recepata za jela sa povrćem u ovoj kuhinji ima dosta, pored toga prave se i aromatični umaci, supe, punjena testa, meso. Sve to se postiže znalačkom kombinacijom različitih vrsta povrća kao i začinskog i lekovitog bilja.

Šta nam je sve potrebno:

  • 300g spanaća 
  • 100g oraha 
  • 1 srednji luk 
  • 2-3 čena belog luka  
  • vinsko sirće
  • 20g korijandera 
  • so, biber, ljuta paprika
  • nar

Način pripreme:

Oprati spanać, odstraniti oštećene delove, potom lišće spustiti na pet minuta u ključalu vodu. Ocediti svu vodu, spanać ostaviti na cediljki nekoliko minuta i još dodatno rukama ocediti višak vode.

Nakon toga u blender staviti orahe, korijander, crni i beli luk. Isto to uraditi sa spanaćem (ili neko drugo povrće), staviti u blender ili ručno iseći. U smesu od spanaća dodati začine.

Sada sjediniti spanać sa orasima i na samom kraju dodati malo vinskog sirćeta.  Smesu koju dobijemo za pkhali možemo jednostavno servirati na tanjiru i ukrasiti crvenim bobicama nara. Ili uzimati manju količinu, praviti loptice udubiti u sredini i takođe ukrasiti crvenim bobicama nara.

Poslužiti uz lavaš hleb.

Napomena:

Trebalo bi dodati još neke specificne začine koje nemamo, tako da je ovo zadovoljavajuća zamena.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari