Mnogima je za reč alas prva asocijacija matematičar Mihailo Petrović Alas koji je nadimak dobio jer je prošao sve faze – od ribarskog šegrta, kalfe do ribarskog majstora i bavio se ribarstvom.
Verovatno je Mika Alas umeo da sprema specijalitete od dunavske ribe, jer nema alasa na Dunavu koji to ne ume.
Riblja čorba –crvena ili bela, riblji paprikaš, pržena u talandari, na roštilju, punjena, dimljena – tek je deo alaskog arsenala ribljih specijaliteta.
Alasi su za one koji ne znaju, ribari na reci. Oni ozbiljni, koji svoju i egzistenciju svoje porodice obezbeđuju u „kancelariji na otvorenom“ na reci. Najčešće je u pitanju Dunav.
Čamac, penta, veslo, mreža, struk, mamci, ustajanje u zoru – sve to ide u radni staž profesionalnog ribara koji je po pravilu i majstor za pripremu ribe.
Jedan od njih je i Donjomilanovčanin Dejan Rančić koji je sa čitaocima Danasa podelio recept za riblje pljeskavice.
Za pripremu ovog ukusnog specijaliteta koristi se bela riba, belo vino, začinsko bilje, so, biber, crni i beli luk i prezle.
Očišćena i riba bez glave (2,5 kg) obari se u ključaloj, posoljenoj vodi i belom vinu, odnos 1:2 u korist vode ( litar vode, 5 deci vina).
-Ohlađenu ribu očistiti od kostiju i kože i samleti jedno dva, tri puta na mašini za meso. Samlevenoj ribi dodati iseckani crni i beli luk ( tri odnosno jedna glavica), začinsko bilje, 100 gr prezli i dobro umesiti. Umešenu smesu razvući na debljinu do 1,5 cm i čašom ili šoljom izvlačiti pljeskavice – ispričao nam je Rančić, otkrivajući da je bolje kada riblje pljeskavice najpre zamrznete, pa ih smrznute pržite u vreloj masnoći.
Za one koji ne mogu da sačekaju, mogu se pržiti i sveže.
Najukusnije su kada se jedu s pogledom na Dunav.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.