Posna sarma sa suvim šljivama- recept 1Foto: Naual A. Hansen

Preeeeukusna sarma! Ubedljivo najbolja od svih koje sam ikad probala i zato je sad samo tako pravim .

Sastojci:

  • 16 opranih listova kiselog kupusa i (odstranjeni deblji delovi);
  • 14 komada suvih šljiva;
  • malo lovorovog lista;
  • 1 komad veganskog putera od 25 gr i/ili ulje.

Za punjenje:

  • veći praziluk, sitno iseckan;
  • 300 gr omiljenog vegan mleveno meso (ili dehidrirane i namočene sojine ljuspice), po sopstvenom izboru;
  • 3 sup. kaš. ulja;
  • 1 kocka za supu od povrća;
  • 1 kašicica vegete ili drugog biljnog začina;
  • 1 kaf. kaš. crnog mlevenog bibera;
  • 3 kaf. kaš. aleve paprike;
  • 135 gr pirinča;
  • 2 dcl vode.

Priprema:

1. Izdinstati praziluk na ulju pa dodati granule ili vegansko mleveno meso i dinstati još koji minut.

2. Dodati suvi začin, kratko prodinstati pa dodati pirinač sa ostalim začinima. Dobro promešati, naliti vodu i kratko dinstati.

3. Kada se prohladi filovati listove kupusa.

4. Poslagati sarmice u dobro namašćen (veganskim puterom ili uljem) slow cooker. Staviti suve šljive i lovorov list između sarmica i odozgo dodati naseckane komadiće veganskog putera i/ili ulje.

Ne dodavati uopšte vodu u slow cooker! Krčkati 10 sati na najnižoj (low) temperaturi. Ako kuvate u šerpi ili rerni dodajte vodu i kuvajte kao što uvek kuvate sarmu.

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”

Možete me pratiti na 

blog/vebsajt: www.naualhansen.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari