Preeeeukusna sarma! Ubedljivo najbolja od svih koje sam ikad probala i zato je sad samo tako pravim .
Sastojci:
- 16 opranih listova kiselog kupusa i (odstranjeni deblji delovi);
- 14 komada suvih šljiva;
- malo lovorovog lista;
- 1 komad veganskog putera od 25 gr i/ili ulje.
Za punjenje:
- veći praziluk, sitno iseckan;
- 300 gr omiljenog vegan mleveno meso (ili dehidrirane i namočene sojine ljuspice), po sopstvenom izboru;
- 3 sup. kaš. ulja;
- 1 kocka za supu od povrća;
- 1 kašicica vegete ili drugog biljnog začina;
- 1 kaf. kaš. crnog mlevenog bibera;
- 3 kaf. kaš. aleve paprike;
- 135 gr pirinča;
- 2 dcl vode.
Priprema:
1. Izdinstati praziluk na ulju pa dodati granule ili vegansko mleveno meso i dinstati još koji minut.
2. Dodati suvi začin, kratko prodinstati pa dodati pirinač sa ostalim začinima. Dobro promešati, naliti vodu i kratko dinstati.
3. Kada se prohladi filovati listove kupusa.
4. Poslagati sarmice u dobro namašćen (veganskim puterom ili uljem) slow cooker. Staviti suve šljive i lovorov list između sarmica i odozgo dodati naseckane komadiće veganskog putera i/ili ulje.
Ne dodavati uopšte vodu u slow cooker! Krčkati 10 sati na najnižoj (low) temperaturi. Ako kuvate u šerpi ili rerni dodajte vodu i kuvajte kao što uvek kuvate sarmu.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Instagram: www.instagram.com/vegan_naual.hansen/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.