Kišni septembar i topao oktobar počastili su nas svežom boranijom kad joj, obično, vreme nije.
Pijačne tezge žute se i šarene od boranije i bila bi šteta propustiti priliku koja se ne dešava baš svake godine. Jer, boranija je povrće leta a ne sredine jeseni.
Boranija ne spada u najomiljenije povrće pa se valjda podsetiti njenih blagotvornih osobina.
Boraniju mogu da jedu i oni koji imaju probelm sa povišenim šećerom, ne da mogu, nego bi bilo korisno. Studije su otkrile da ova vrsta biljaka ima hipoglikemijski efekat na pacijente sa dijabetesom.
Boranija je bogata vlaknima, idealna za regulisanje probave.
Jedna od glavnih prednosti boranije je visok nivo antioksidantnog sadržaja a diuretički deluje na sistem organa za varenje.
Boranija se može pripremati bez i sa mesom, može biti čorba a može biti i varivo, a kako je sada stvarno mlada, od nje se može napraviti i odlična salata.
Najbolji su joj drugovi crni i beli luk, peršunov list i mirođija a dobro se slaže i sa šargarepom.
Evo recepta za varivo od boranije.
Iseći i na ulju propržiti glavicu crnog i nekoliko čenova belog luka. Dodati boraniju, kojoj se odrežu vrhovi i koja se preseče na dva, tri dela. Dodati iseckani peršunov list i mirođiju, po ukusu. Naliti vodom da prekrije boraniju i kuvati 45 minuta.
Kad je boranija skuvana, dodati malo aleve paprika a varivo začiniti jogurtom. Ko voli jače ukuse, može umutiti jedno jaje sa kašikom pavlake i jogurtom.
Ukoliko želite da vam varivo bude ozbiljan ručak, na onaj luk sa početka možete dodati iseckano belo meso i na kolutove isečenu šargarepu.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.