Preporuka lista Danas i majstora veganske ishrane, šta sve možete da pripremite za novogodišnje praznike, a da je ukusno i bez namirnica životinjskog porekla.
Predjelo
Ćufte od kupusa (recept Miloš Tadić)
Da ne poverujete koliko brzo a koliko ukusno. Ko voli kupus ovo je pravo jelo za njega/nju.
Sastojci:
- 1/2 kupusa srednje veličine
- 2 kašike palente
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica đumbira u prahu
- so, biber
Za sos vam je potrebno:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soja sosa
- 1 čep jabukovog sirćeta
- 3 kašike paradajz soka
- 1 kašika agave
Priprema:
Narendajte kupus na krupnu rendu i dobro ga iscedite kroz krpu. Dodajte ostale sastojke. Rukama mešajte i gnječite dok ne dobijete kompaktnu masu. U šerpicu sipajte dosta ulja, malo manje nego za pomfrit.
Na srednjoj temperaturi pecite kuglice dok dobro ne porumene, da se lepo ispeku i iznutra. Ne bi trebalo da se lepe, ako se ipak to desi, pri spuštanju kuglica nakon 5 sekundi ih malo pomerite viljuškom. U tiganj sjedinite sastojke za sos i zagrejte dok se ne povežu. Ubacite ćuftice i dobro ih uvrljajte.
Ja sam ih služio uz kuskus a verujem da bi bile super i uz pirinač.
Galavno jelo
Špagete sa pestom od graška (recept Hristina Trifunovski)
Za ovaj recept vam je potrebno
- 100g intrengalnih špageta,
- 150g graška,
- 50g tofu sir,
- persun,
- beli luk,
- maslinovo ulje,
- cedjeni limun,
- bosiljak,
- špargle,
- sušeni paradajz
Pesto od graška se pravi brzo i lako.
Obareni grašak, tofu sir, ceđeni limun, beli luk, maslinovo ulje, so, persun, bosiljak, sve sastojke izblendati.
Obariti špagete, zatim preliti sa pestom od graška, naseckati sušeni paradajz, dekorisati sa šparglama.
Dezert
Voćna, veganska torta sa mačom (recept Snežana Milovanović)
Kora:
- 250gr indijskih oraha i
- 250 gr urmi
- 10 gr kakaoa
- 20 gr amareto likera (opciono)
sve samleti u blenderu.
Izrezati pek papir i obložiti dno kalupa, pa izručiti samlevenu podlogu i lepo je oblikovati.
Onda takođe po unutrašnjem obodu napraviti jedan cilindar od pek papira.
Narandžasti sloj:
Preko kore izliti 500gr blendane japanske jabuke koja će se vrlo brzo želatinirati sama od sebe. Preko nje posuti crvenog voća pa staviti u frižider da se malo ohladi dok se ne umuti beli sloj.
Beli sloj:
- 250 gr vegan maskarpone
- 250gr kokosovog mleka
- 40 gr agava sirupa
- Sve zajedno umutiti.
- 120gr vegan šlaga sa
- 120 gr hladne vode takođe mutiti pa oba dela sastaviti i opet dobro umešati.
Podeliti na pola pa prvu polovinu izliti preko voćnog dela i staviti opet u frižider da se hladi.
Zeleni sloj:
Drugu polovinu smese odvoiti pa dodati
- 12gr umućene meče (matcha zeleni čaj) sa
- 30gr vode od kokosovog mleka.
Izliti preko ohlađenog belog dela pa opet vratiti u frižider da se hladi.
Čokoladni sloj:
250gr kokosovog punomasnog mleka staviti da provri. Skinuti sa vatre i uliti preko 250 gr crne čokolade i dobro mešati da se izjednači . Kad se malo progladi izliti preko zelenog sloja i staviti u frižider na hlađenje.
Odozgo staviti preostalo crveno voće.
Kad se sve dobro ohladi izvaditi iz kalupa i skinuti pea papir pa je staviti na tanjir za torte.
Ako želite i vi da probate 22 dana veganske ishrane uz iskusne mentore i nutricioniste prijavite se na vegan-izazov22.com
Saznaćete zašto preko 6000 ljudi prati na instagramu VeganIzazov22 i zašto je gotovo 6000 ljudi prošlo ovaj izazov u fb grupama i dosta njih ostalo da se i dalje druži i razmenjuje iskustva, plan ishrane i recepte.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.