Veganski Božić je sve popularniji koncept širom sveta, zasnovan na ideji da se može uživati u ukusnoj hrani i bez namirnica životinjskog porekla za praznike. Vegansko je istovremeno i posno, pa se ovi recepti mogu koristiti tokom posta ili na Badnji dan.
Sarma
Sastojci:
- Pakovanje komadića soje od 150 grama (sitni komadići koji podsećaju na mleveno meso)
- 1 šolja pirinča
- 2 šargarepe
- 2 luka
- 2 čena belog luka (može i više, po želji)
- Glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
- Ulje
- 2 kašike dimljene paprike
- So ili vegeta po ukusu (moj predlog 2 kašike vegete)
- 1 kašičica čili paprike u prahu
- 2 kašike brašna
- 1 kašika slatke paprike
Priprema:
Potopiti soju u ključalu vodu i ocediti prema uputstvu na pakovanju. Skuvati pirinač i ostaviti sa strane. Zatim, dinstati luk, šargarepu i beli luk. Kada je luk proziran dodati soju i začine i nastaviti dinstati još 5 minuta. Gotovu smesu pomešati sa pirinčem. Kada je smesa sjedinjena filovati listove kiselog kupusa i slagati u duboku šerpu.
Preliti vodom i pritisnuti sarme tanjirom da bi ostale nepomične. Kada proključa voda kuvati na laganoj vatri 30 min. Zatim dodati mešavinu 2 kašike brašna, i 1 kašike slatke pavlake u malo vode u šerpu, tako da se voda zgusne i kuvati jos 15 minuta. Ako je potrebna dolivajte vodu tokom kuvanja, da bi tanjir uvek bio prekriven vodom 1cm.
Napomena: listove kiselog kupusa oprati pre filovanja, jer mogu biti preslani ili prekiseli.
Grilovani tofu
Sastojci:
- 500 grama tofua (količina se može povećati ili smanjiti zavisno koliko ljudi ga jede, ali računajte oko 200-250g po osobi)
- ½ šolje soja sosa
- ½ šolje ulja
- 1 kašika dimljene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice bibera, ili po ukusu
Priprema:
Pomešati soja sos, ulje i začine u marinadu. Iseći tofu na tanke kriške, otprilike 5 milimetara do 1 centimetar. Preliti kriške tofua sa marinadom, tako da su sve pokrivene i da „plivaju“ u marinadi. Najbolje je ostaviti preko noći da tofu upije marinadu, ali može se ostaviti i kraće. Gilovati tofu na gril tiganju i servirati sa obarenim spanaćem ili pečenim krompirom i drugim povrćem po zelji.
Napomena: soja sos je sam po sebi dosta slan, pa ako ne smete koristiti previše soli ili ne volite slano, stavite polovinu ove količine soja sosa i ulja.
Kapreze salata
Sastojci:
- Zelena salata
- Avokado
- Paradajz
- So
- Maslinovo ulje
- Balzamiko sirće
Priprema:
Iseckati avokado i paradajz na kriške iste debljine i na list zelene salate slagati naizmenično paradajz i avokado. Posoliti i preliti s malo maslinovog ulja i sirća.
Kesten rolat
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Jedno čija jaje (1 kašika čija semenki potopljena u vodu, tek toliko vode da prekrije semenke, ostaviti par minuta da nabubri)
- 1 kašičica rum ekstrakta
- 1 šolja sojinog mleka (može i bilo koje drugo biljno mleko ili voda)
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike šećera
- 250g kesten pirea
- 500 ml biljne slatke pavlake
- 1 banana
Priprema:
Prvo pomesati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer. Zatim u to dodati čija jaje, rum, i sojino mleko. Sipati smesu na pleh tako da debljina kore bude oko 1 do 2 centimetra. Peći na 150° oko 20 minuta. Svaka pećnica je drugačija, pa je potrebno paziti da ne izgori, ili peći duže ako nije gotovo.
Kada se kora ohladi namazati je filom. Fil dobijete tako što prvo umutite biljnu slatku pavlaku, pa u nju dodate kesten pire i nastavite da mutite dok se ne sjedine. Pola smese ide na koru, a druga polovina se koristi kao šlag. Opciono 1 bananu ili drugo voće stavite na koru pre nego što je zarolate, tako da dođu u sredinu na kraju, dajući još bogatiji ukus gotovom rolatu. Posuti kakao prahom radi dekoracije.
Za više ideja iz veganske i posne kuhinje podsetite @danijela_vegan stranicu na Instagramu, ili se učlanite u veganske grupe na fejsbuku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.