Predstavljamo food blogere: Bokina kuhinja 1Foto: Privatna arhiva

Volim jednostavnost i u receptima i u samom snimanju, da prikažem ono što jesam kakva jesam i kako zaista kuvam u svojoj kuhinji, ističe u razgovoru za Danas poznata food blogerka Bojana Cvetković Bašić.

Simbolično rođena na Dan žena u Inđiji 1982. godine, oličenje je ženskog preduzetničkog duha. Ne samo da je preko Youtube kanala „Bokina kuhinja“ prati skoro 330.000 ljubitelja njenih kulinarskih veština već ima i uspešnu firmu koja se bavi izradom slanih i slatkih jela.

Živi u Inđiji sa suprugom i dve ćerke u tinejdžerskom uzrastu čiju pomoć posebno ističe.

Njen Youtube kanal je nastao 2017. godine sa idejom da početnicima pokaže da u priprema hrane i kolača nije tako teška kako se na prvu loptu čini.

O izboru recepata kaže: „Volim starinske, jednostavne recepte na kojima su mnoge generacije odrasle, ali volim i da probam nešto novo, modernije.“

Recepte koje prikazuje svojim pratiocima su oni koje i svakodnevno pravi u kuhinji za svoju porodicu. Inspiraciju pronalazi u starim sveskama njene mame i bake, koje su bile vrhunske kuvarice, ali i raznim kuvarima.

Kroz osmeh nam kaže da joj je mana to što da kada ode na neko slavlje i ako joj se svidi neko jelo – uvek obavezno traži recept.

Što se tiče snimanja i obrade videa, sve sama radi. Ali ističe da joj u nabavci namirnica, kao i idejama oko toga što može pripremiti pomaže suprug Igor koji joj je velika podrška. Starija ćerka Milica pomaže u izradi fotografija i postova za društvene mreže, dok mlađa ćerka Marija će najverovatnije nastaviti maminim stopama jer obožava da kuva i najveći je mamim kritičar.

Pošto ne voli previše da se ističe, sve do dolaska televizijskih ekipa u Inđiju i okolinu mnogi nisu znali ko zapravo stoji iza kanala Bokina kuhinja. Tek tada je komšiluk prepoznao i shvatio o kome se radi. Ona skromno objašnjava da joj je veoma drago što ljudi cene njen rad ali da se i dalje bolje oseća kada je u pozadini.

O posedovanju Youtube kanala sa tolikim brojem pratilaca iskreno kaže da taj posao ima svoje i dobre I loše strane. Mnogi njeni pratioci su od početka sa njom i napominje da im duguje veliku zahvalnost za podršku i za svaki komentar koji joj ostave.

Iako ne očekuje da je svi vole i da su joj bitni iskreni komentari ljudi koji je prate, kaže da je tokom godina rada bilo i prolivenih suza, uspona i padova, osude i ljubomore koju je osetila od strane drugih kolega.

„Imate i onu drugu stranu pratilaca koju mi zovemo hejteri. To su najverniji pratioci koji prate svaki naš korak, pokret, sitnicu, mrvicu na stolu ali i oni se moraju ispoštovati.“

Najveće joj je zadovoljstvo kada joj se jave domaćice i domaćini i kažu da im je recept uspeo i da su zadovoljni . „To zadovoljstvo je veće od bilo čega.“

SRNEĆA LEĐA

Biskvit:

* 6 jaja

* 120 g šećera

* 70 g margarina držanog na sobnoj temperaturi

* 100 g otopljene čokolade

* 150 g mlevenih oraha

* 2 kašike brašna

Peći u plehu za srneća leđa na 180C oko 45 minuta. Kada se ispeče i ohladi, preseći da se dobiju 3 kore.

Fil:

* 100 g šećera

* 1 jaje

* 120 g margarina

* 80 g čokolade

Na pari skuvati jaje sa šećerom koje se prethodno umuti i u to dodati istopljenu čokoladu. U ohlađen fil dodati margarin.

Filovati kolač i na kraju premazati odgore i sa strane. Preliti čokoladnom glazurom.

Čokoladna glazura:

ČOKOLADNA GLAZURA:

* 100 g čokolade

* 40 g margarina istopiti pa preliti

STARINSKE ORAH KOCKE

Sastojci:

* 120 g svinjske masti

* 200 g šećera

* 6 belanaca

* 250 g mlevenih oraha

* 250 g brašna

* 1 prašak za pecivo

* 2 vanilin šećera

Sve sastojke sjediniti pa peći u tepsiji dimenzija 38x22cm na 180C dok lagano ne porumeni a onda namazati preliv na vruć kolač.

Preliv:

* 6 žumanaca

* 12 kašika šećera u prahu

* 2 vanilin šećera

Sve umutiti, pa sipati preliv preko vrućeg kolača i vratiti u rernu na još 3-4 minuta. Zatim rernu ugasiti i ostaviti kolač unutra da se ohladi tako da se gornja korica osuši. Ohlađen kolač iseći na štanglice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari