Miroslava Minja Bogdanovski je nagrađivana food blogerka iz Kraljeva, pisac kuvara i ponosna majka ćerke i dva sina za koje kaže da uvek prvi probaju njene recepte i daju svoj sud o njima.
Svoj food blog „Minjina kuhinjica“ kreirala je pre 14 godina na nagovor prijateljica iz Hobi grafike. Napredak je bio postepen ali konstantan i doprineo je da sa razvojem bloga i ona sama napreduje i usavršava se. Kasnije je na red došlo i snimanje videa za njen Youtube kanal i kreiranje profila na društvenim mrežama.
Platforme na kojima ona prezentuje svoje recepte broje stotine hiljada pratilaca. Takav uspeh nije ostao neprimećen, pa je njen rad nagrađivan kako po glasovima publike tako i po mišljenju stručnih žirija. Između ostalog, dvostruka je dobitnica nagrade Wanabe Digital Awards za najboljeg food blogera za 2018. i 2020. godinu.
O tom njenom odnosu na publikom, najbolje govori i to što je uz njihovu pomoć 2017. godine odabrala svoje najbolje recepte i pretočila ih u svoj prvi kuvar.
Iako većina misli da iza nje stoji ozbiljna ekipa, ona ističe da i dalje sve radi sama, od spremanja, snimanja, fotografisanja do objava na sajtu i društvenim mrežama.
Objašnjava nam da joj za osmišljavanje novog recepta ponekad potrebno par sati a nekada i 2-3 dana, sve u zavisnosti od toga koliko je zadatak zahtevan.
„Nekad spremam po svojim ili po maminim starim receptima, a nekada zbog posla moram osmisliti i nove autorske recepte. Inspiraciju pronalazim u novinama ili netu, kao i većina žena.“
Iako se očekuje da food bloger dosta vremena provodi u kuhinji u osmišljavanju recepata i kuvanju, njoj je baš to otvorilo mogućnost da putuje i poseti razne destinacije. Obišla je Pariz, Milano, Tursku, kao i celu našu zemlju.
„Tursku bih posebno izdvojila, gde sam bila pozvana od turske ambasade u Beogradu, da kao gost njihovog Ministarstva, kulture i turizma obiđem gradove koji su nama manje poznati i upoznam se sa njihovom nacionalnom kuhinjom, pa tako i naučim nešto novo.“
Jaffa čizkejk
Sastojci:
Osnova od keksa:
* 120 g maslaca/margarina
* 100 g šećera u prahu
* 300 g mlevene plazme
* 120 ml gaziranog soka od pomorandže
Čiz fil:
* 550 g krem sira
* 180 g šećera u prahu
* 2 kašike soka od limuna
* 250 ml slatke pavlake
* 1 kesica želatina + 50 ml hladne vode
* 70 g čoko komadići
Preliv:
* 300 ml soka od pomorandže
* 125 g šećera
* 1 kesica želatina
I još treba:
* 9 jaffa keksa
* sok za umakanje keksa
Osnova od keksa: Izmiksajte maslac i šećer u prahu. Dodajte mlevenu plazmu i još malo izmiksajte. Sipajte sok, promešajte i smesu izručite u kalup veličine 22 cm. Izravnajte, pa preko složite jaffa keks prethodno umočen u sok. Ostavite u frižider da se hladi dok pripremate fil.
Čiz fil: Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri. Krem sir i šećer u prahu sipajte u sud i mikserom kratko umutite. Dodajte slatku pavlaku i sve zajedno izmiksajte. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj na 4-5 sekundi. Ako nemate mikrotalasnu, zagrejte na ringli, ali pazite da ne vri. U želatin sipajte 2-3 kašike čiz fila, dobro promešajte pa sve sipajte u fil. Izmiksajte, pa dodajte čoko komadiće. Promešajte i izručite preko osnove od keksa. Vratite u frižider na hlađenje.
Preliv: Želatin prelijte sa 50 ml soka i ostavite da nabubri. Ostatak soka i šećer stavite da provri. Sklonite sa ringle i dodajte nabubreli želatin, promešajte i ostavite 10-15 minuta da se malo prohladi. Ako se stvorila pena, možete je skinuti.
Minjina štrudla sa makom/ Makovnjača
Sastojci:
Za fil:
* 300 g mlevenog maka
* 200 g šećera u prahu
* 150 ml vrućeg mleka
* 50 g istopljenog margarina
* 2 kašike meda ( 30-40 g)
Za testo:
* 1/2 kesice suvog kvasca ( 3,5 g)
* 1 kašičica šećera
* 165 ml tople vode
* 2 kašike ulja
* prstohvat soli
* 300 g mekog brašna T400
* 80 g margarina
* Za premazivanje:
* 1 žumance
* 1 kašika mleka ili samo margarin za posnu varijantu
Priprema fila: Sjedinite mleveni mak i šećer u prahu, pa prelijte vrućim mlekom, istopljenim margarinom i medom. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi.
Priprema testa: U sud sipajte kvasac, šećer, brašno i toplu vodu. Promešajte i ostavite 5 minuta. Nakon tog vremena dodajte ulje, so i brašnom zamesite testo. Pokrijte streč folijom i ostavite 10 minuta. Nakon tog vremena testo podelite na dva dela. Svaki deo razvucite na nauljenoj podlozi na nekih 20 x 20 cm a može i malo veće. Svaki deo premažite sa po 40 g margarina, pa preklopite testo. Pokrijte streč folijom i ostavite 15 minuta.
Radnu površinu podmažite uljem. Stavite prvo testo, tanko a razvucite, na nekih 30 x 45 cm. Premažite polovinom fila i uvijte rolat ali ne do kraja. Razvucite i drugi deo testa, tako da se sastave prvi i drugi deo, pa premažite ostatkom fila i nastavite da rolate.
Prebacite u kalup veličine 30 x 10 cm i ostavite još 30 minuta da narasta.
Sjedinite žumance i mleko, pa premažite štrudlu. Pecite na 180 °C oko 40 minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.