"Prstohvat soli" kao neophodan sastojak 1

„Bavljenje hranom je jedna vrsta umetnosti i tu nam je bar dozvoljeno da imamo sopstveni, jedinstveni stil.“ Tako svoju priču počinje kreatorka poznatog food bloga „Prstohvat soli“.

Za sebe skromno kaže da je „samo mama“ koja inspiraciju crpi iz svakodnevnih želja članova svoje porodice, ali i sezone, sa interneta ili iz nekog starog kuvara.

Na ideju da piše svoj blog je došla pre 10 godina.

„Tražeći recepte po internetu, naišla sam prvo na strane food blogove, a onda i domaće koji su imali dobre recepte i još bolje fotografije.“

Tako se uz kuvanje koje je oduvek interesovalo, rodilo i interesovanje prema fotografiji hrane, za koju kaže: „Iako deluje jednostavno ili banalno, ova grana fotografije je veoma izazovna.“

Iskustvo pisanja food bloga donelo joj je priliku da upozna nove ljude, stekne prijatelje, upozna naše najbolje kuvare, zaviri u restoranske kuhinje i vidi kako nastaje magija. A dragoceno joj je i iskustvo što je bila u prilici da isprati razvoj food bloga kod nas, od skromnih početaka do današnje potpune ekspanzije.

Za svoj blog kaže da je „trenutno samo lep hobi“ i da je prava retkost da neko kod nas od toga živi uprkos tome što neki ljudi mnogo ulažu u ono što rade i sve to izgleda svetski, „naše tržište još uvek nije dovoljno razvijeno za ovu vrstu posla“.

Ističe i da ne voli da meri namirnice kada kuva, iako to radi zbog recepata koje kreira. Želja joj je da blog posluži kao polazna inspiracija njenim pratiocima. „Eksperimentišite, probajte, igrajte se, kršite pravila… Sem kada pravite kolače i torte, tu se trudite da koliko-toliko ispoštujete recept.“

Rolnice sa kulenom

Sastojci:

  • kore za pitu
  • kulen (tanko isečen)
  • sir koji se lepo topi, tipa mocarela i sl.
  • 1 konzerva paradajza pelata
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • maslinovo ulje

Priprema:

"Prstohvat soli" kao neophodan sastojak 2

Prvo spremite paradajz umak. Ovaj umak možete koristiti i za pastu i picu. U šerpu sipajte malo maslinovog ulja, pa dodajte sitno iseckan beli luk. Kad zacvrči, dodajte pelat, usitnite ga i krčkajte na umerenoj vatri do željene gustine. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je paradajz previše kiseo, dodajte mu malo šećera. Ostavite da se ohladi.

Za recept za rolnice vam ne trebaju tačne mere, koliko rolnica želite toliko sastojaka. Svaka rolnica se sastoji od 1/4 kore, štapića sira i koluta kulena.

Isecite sir na deblje štapiće. Ja gledam da sir bude otprilike dugačak koliko kolut kulena. Kore isecite na četiri jednaka dela/kvadrata. Na dno svake kore stavite kolut kulena, a preko njega štap sira. Sada preko krajeva sira i kulena prebacite levi i desni kraj kore, pa urolajte rolnicu. Ivicu premažite sa malo vode da se lepo zalepi. Uvijene rolnice ređajte na tanjir, najbolje je da ih pokrijete sa blago nakvašenom krpom kako se ne bi sušile dok radite ostale.

U tiganj sipajte malo maslinovog ulja pa pržite rolnice do zlatne boje sa svih strana. Sve ide jako brzo, pa nemojte odlaziti od šporeta. Polužite ih tople uz sos od paradajza.

Brzi kolač od jabuka sa ganaš kremom za okrugli kalup od 26 cm (može se peći i u većoj vatrostalnoj posudi)

Sastojci:

  • 1 kg jabuka (ajdared)
  • 4 jajeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 80 g brašna
  • 100 g griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 120 ml mleka
  • 75 ml ulja
  • 200 g crne čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
  • 1 kašika putera

Priprema:

Rernu upalite da se greje na 200 C, na dno pleha stavite komad papira za pečenje, stranice namažite sa puterom. Jabuke ogulite, pa narendajte na krupno. Stavite ih u cediljku da se ocede od viška tečnosti.

"Prstohvat soli" kao neophodan sastojak 3

Pomešajte brašno, griz i prašak za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u sneg postepeno dodajući šećer. Kada dobijete čvrst sneg, smanjite briznu miksera na minimum i dodajte jedno po jedno žumance. Žicom umešajte mleko, ulje i mešavinu sa brašnom. Na kraju dodajte rendane jabuke i lagano izmešajte.

Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30-35 minuta dok korica ne potamni, ali najbolje je da uradite test čačkalicom (zabodite je u sredinu pa ako izađe suva, kora je pečena). Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite u kalupu da se u potpunosti ohladi.

Kada se kolač ohladi, napravite ganaš. Čokoladu izlomite na sitnije delove i stavite u činiju. Slatku pavlaku zagrejte da bude topla, ali pazite da ne proključa. Prelijte je preko čokolade, dodajte puter i ostavite 1-2 minuta da se čokolada otopi pa dobro promešajte da dobijete gusti sos. Prelijte preko kolača, izravnajte pa stavite u frižider, najbolje preko noći. Kolač pre služenja izvadite iz kalupa, nož pre sečenja umočite u vruću vodu, obrišite pa secite kolač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari