Idealno je da tikvice napunite u nedelju, ručate i imate ručak i za ponedeljak.
Ovo je recept za punjene tikvice, koje su pravi gurmanski zalogaji.
POTREBNO JE:
- 5 tikvica
- 3 čena belog luka
- 1 crni luk
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 2 kašike natopljenog pirinča
- so
- biber
- peršun
- mleveni đumbir
- mleveni korijander
- mlevena crvena paprika
- 1 jaje.
ZA UMAK:
- 1 crni luk
- 2-3 krompira,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- sok od paradajza,
- sredina tikvica,
so, - biber,
- seckana majčina dušica.
PRIPREMA:
Tikvice presecite na dva dela i izdubite ih. Na ulju propržite crni i beli luk. U posudi pomešajte meso, propržen luk, začine, jaje i natopljeni pirinač. Sve dobro promešajte i napunite tikvice.
Za umak iseckajte ostatak tikvica što ste izdubili i zajedno sa lukom prodinstajte. Sklonite sa vatre, dodajte po želji soka od paradajza, narendanog krompira i začine.
Tikvice poređajte u zemljanu posudu i okolo njih sipajte umak. Dolite još oko pola litre vode da se tikvice preliju. Prekrite folijom i pecite na 250 stepeni oko sat i po vremena.
Deset minuta pred kraj skinite foliju da se sve lepo zapeče.
Poslužite sa pavlakom ili kiselim mlekom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.