Punjene pečene tikvice: Ručak za dva dana 1Punjene tikvice, foto Shutterstock

Idealno je da tikvice napunite u nedelju, ručate i imate ručak i za ponedeljak.

Ovo je recept za punjene tikvice, koje su pravi gurmanski zalogaji.

POTREBNO JE:

  • 5 tikvica
  • 3 čena belog luka
  • 1 crni luk
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 kašike natopljenog pirinča
  • so
  • biber
  • peršun
  • mleveni đumbir
  • mleveni korijander
  • mlevena crvena paprika
  • 1 jaje.

ZA UMAK:

  • 1 crni luk
  • 2-3 krompira,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • sok od paradajza,
  • sredina tikvica,
    so,
  • biber,
  • seckana majčina dušica.

PRIPREMA:

Tikvice presecite na dva dela i izdubite ih. Na ulju propržite crni i beli luk. U posudi pomešajte meso, propržen luk, začine, jaje i natopljeni pirinač. Sve dobro promešajte i napunite tikvice.

Za umak iseckajte ostatak tikvica što ste izdubili i zajedno sa lukom prodinstajte. Sklonite sa vatre, dodajte po želji soka od paradajza, narendanog krompira i začine.

Tikvice poređajte u zemljanu posudu i okolo njih sipajte umak. Dolite još oko pola litre vode da se tikvice preliju. Prekrite folijom i pecite na 250 stepeni oko sat i po vremena.

Deset minuta pred kraj skinite foliju da se sve lepo zapeče.

Poslužite sa pavlakom ili kiselim mlekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari