Ratni kuvar iz 1915. godine: Florentinska jaja 1Izdavač: Knjižarnica SV. F. Ognjanovića u Ujvideku 1915.

Uprži sveža spanaća na puteru i nemoj ga secati, pa ga složi u šerpenju.

Uzmi jaja i razbi ih u okiseljenoj vodi i pusti da se kuvaju 3 minuta, onda ih meti u hladnu vodu i belance skini, poređaj sve na spanać, preli sa mileramom i pospi sa parmezanskim sirom, i meti na nekoliko minuta da se peče.

Đuveče

Operi dobro 1/4 kile (ili po potrebi više) fina pirinča, iseci na sitno četiri glavice crna luka, malo peršuna – u šerpenju se metne jedna kašika masti, i kad bude zagrejana, sruči u nju lukac, a peršun da se priga, kad luk porumeni, sruči onda pirinač, osoli i ostavi da se priga.

Uz pirinač zajedno meti i dva patlidžana (paradajza) fino isečena i četiri zelene paprike – ako je ovo suvo, doli malo sa toplom vodom. Uzmi sada jednu kilu (ili više po potrebi) lepa patlidžana, operi ga i iseci na tanke kolutove, operi 1/2 kile svinjska mesa – ali sočnoga, uzmi tepsiju, namaži je mašću i poređaj isečene patlidžane po njoj redom, preko njih pirinač, kojeg sada obiberiši, a u pirinač umeti meso, ozgo poređaj opet patlidžan.

U šerpenju gde se smesa prigala uspi malo vode da se ugreje i preli time đuveče tako, da gornji deo patlidžana ogrezne u vodi. Sada meti u rern, neka se voda ukrkče i uvre – kad bude gotovo, nosi onako s tepsijom na sto. – Ovo može biti i bez mesa.

Srpski ajvar

Uzmi tri poveća modra patlidžana, meti ih na jaku žeravicu da se peku – sad uzmi 4 zelene paprike – babure i ispeci ih na ploči od ognjišta. Kad bude to pečeno, paprike meti u hladnu vodu, a patlidžan oljušti, ali pazi, da meso od patlidžana ostane čisto.

Uzmi paprike i skini gornju kožu, meti paprike i patlidžan u drvenu stupu, u kom je već utučeno 3-4 češlja bela luka, sve to zajedno dobro utuci sa drvenim tučkom, da bude podjednako sitno, saspi u činiju i dodaj tri-četiri glavice na trenici istrvena luka, osoli, sirćetom okiseli, meti tri četiri kašike fina zejtina, dobro sve to izmešaj, preli još malo zejtinom i nosi na sto.

Ovako zgotovljen ajvar može se na hladovini održati više dana.

Kaurma

Uzmu se svinjska tanka creva – mogu i druga, dobro se operu i iseku na sitne komadiće, dobro se osole, izmešaju i ostave da postoju dva tri časa. Međutim se prestavi šerpenja na ognjište i metne tri-četiri varjače masti, kada se ova zagreje, saspe se mnogo na tanke listiće isečena crna luka, kad ovaj porumeni, mete se podosta, sitne crvene paprike, a brzo se sruče u šerpenju i creva, malo obarene crne džigerice, komadića mesa, isečane zelene paprike dobro se izmeša i ostavi da se priga.

Za sve vreme dok se priga treba po malo dolivati vrelom vodom, a kad se to i poslednji put učini poklopi i ostavi, da voda sa svim uvri i ukrkče. Izmakni onda sa vatre, uspi u činiju i nosi na sto. Tako priređene kaurme možeš i više zgotoviti, te se može u hladovini dosta dugo održata i onda kad ti zatreba uspi po potrebi ugrej i upotrebi. Ovo je starinsko vrlo ukusno jelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari