Ovo jelo može da vam posluži kao savršeno predjelo kada hoćete da očarate vaše goste ili jednostno da vam posluži kao zdrava opcija za večeru.
Priprema se veoma brzo, a meditaranski ukus je božanstven.
Sastojci:
- 1 slatki krompir
- 200g grčkog jogurta
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 glavica ljutike (engleski – shallot)
- malo peršuna
- malo mirođije
- ruzmarin
- prstohvat italijanske mešavine začina
- himalajska so
Priprema:
Slatki krompir dobro operite jer nam je potreban zajedno sa korom.
Isecite ga na kolutove debljine oko 1,5cm.
Napravite brazde na svakom kolutu oštrim nožem horizontalno i vertikalno kao što je prikazano na fotografiji.
U činijicu sipajte maslinovo ulje, sitno seckani beli luk i malo svežeg peršuna.
Batat stavite u vatrostalnu činiju ili u pleh sa pek papirom i premažite ga sa aromatizovanim uljem koje ste pripremili.
Stavite par grančica ruzmarina od gore i pecite 30 min na 200 stepeni bez ventilatora.
Poenta je da omekša kad ga probodete viljuškom tako da ako vam nije dovoljno pecite ga još koji minut.
Ljutiku iseckajte na sitne kockice pa na vrlo malo ulja, i sa malo vode, par minuta izdinstajte.
U posebnu činiju sjedinite grčki jogurt, sitno seckani sveži peršun, sitno seckanu svežu mirođiju, italijanski začin i dinstanu ljutiku na sitne kockice.
Premažite pečene kolutove batata sa ovim preukusnim meditaranskim sosom i uživajte u jelu.
Video pripreme recepta možete pogledati na Miloševom Instagram profilu.
Ja sam Miloš Tadić i stojim iza Instagram profila @vecito.gladan.
Moje osnovno zanimanje je fotograf usmeren ka fotografisanju proizvoda i hrane.
Ljubav prema pripremanju hrane se javila još kada sam bio dete pa sam samim tim i završio srednju školu pod smerom kulinarski tehničar.
Nakon nje sam upisao fakultet, smer hotelijerstvo, međutim kada sam uspeo sebi da priznam da to nije za mene, napustio sam ga krajem 3. godine i krenuo da vijam svoje snove.
Večito gladan profil je moj ponos kroz koji mogu da komuniciram sa divnim ljudima i iskazujem svoju umetnost i kreativnost.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.