Britanac Džejmi Oliver nadaleko je poznat po jednostavnim i praktičnim receptima, a u tu kategoriju spada i ova moćna torta od crne čokolade sa sirupom od klementina. Reč je o idealnom zimskom receptu koji će se svima svideti zbog bezvremenog spoja ukusa!
Sastojci:
- 350 g crne čokolade sa 70% kakaa
- 250 g maslaca
- 5 velikih jaja
- 250 g šećera u prahu
- 200 ml svežeg soka od klementina
View this post on Instagram
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 120 stepeni. Maslacem premažite kalup za torte prečnika 25 cm.
2. Čokoladu otopite na pari sa 225 g maslaca i prstohvatom soli. Pričekajte da se malo prohladi.
3. Jaja umitite sa šećerom sve dok smesa ne postane svetla i vazdušasta.
4. U smesu prespite čokoladu i lagano mutite.
5. Izlijte je u kalup, a njega stavite u veću posudu i sipajte vruću vodu do polovine kalupa.
6. Pecite u zagrejanoj rerni 35 – 40 minuta.
7. U tiganj sipajte sok klementine i pustite da se krčka 20-ak minuta. Kada poprimi gustinu sirupa, prelijte u posudu i sačekajte da se ohladi.
8. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i odložite da se prohladi.
9. Poslužite uz sirup od klementine.
Izvor: gastro24sata.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.