Gastronomski sote je jelo koje se spremalo u restoranu “Centroturist” u Nišu. Ukus mi je ostao urezan u pameti, i ovaj je recept nastao po sećanju.
Tamo negde krajem osamdesetih, restoran “Centroturist” u Nišu, bio je jedan od najlepših restorana. Nalazio se u sklopu hale “Čair”, i imao je najlepšu i najveću terasu u gradu.Tamo smo gostovali bar jednom nedeljno. Porudžbina je uvek bila ista. Za mamu lincura, za tatu vinjak.
Za mene Jupi ili Cockta. Moravska salata i urnebes za meze, a onda gastronomski sote, porcija pomfrita, paprike u ulju. Rubinova Ružica, sifon sode i na kraju palačinke u vinskom šatou.
Nikada nisam našla originalni recept za njihov gastronomski sote. Takav si kasnije mogao da pojedeš u restoranu “Stadion” i u “Banovini”. Sada postoje neke fensi verzije, koje se meni lično ne sviđaju.Uspela sam da recept sastavim po ukusu koji mi je urezan u malom mozgu. ❤
Gastronomski sote
Sastojci:
- 2 veće glavice crnog luka
- 600g svinjskog filea
- 300g dimljenog seljačkog mesa
- 300g mariniranih šampinjona
- 400g roštiljskog mlevenog mesa
- 2 korena peršuna
- 1 goveđa kocka
- 1l vode
- 1.5dl belog vina
- 1 kašika senfa
- 2 pune kašike brašna
- biber
- vegeta
Priprema:
Da bi se dobio identičan ukus, neophodno je meso ispeći na skari. Mesare uglavnom nude uslužno pečenje, pa pola posla možete da obavite i pre nego što stignete kući iz nabavke. Svinjski file i dimljeno meso su mi ispekli u mesari.
Nije potrebno da bude ispečeno do kraja. Dovoljno je samo da porumeni i da uhvati miris ćumura. Ovo meso isecite na kocke, a od mlevenog mesa napravite loptice veličine klikera i ispecite ih u rerni. Napravite bujon od goveđe kocke.
Sitno seckani crni luk pobiberite i upržite na ulju, zatim dodajte oceđene šampinjone i meso. Okrenite varjačom nekoliko puta. Ne dodajte so, dimljeno meso i šampinjoni su vam sasvim dovoljno slani. Prelijte bujonom, ubacite očišćeni koren peršuna i kuvajte oko sat i po vremena na tihoj vatri.
Dodajte još 2dl vode, belo vino i senf i dobro promešajte. Neka se krčka još pola sata. Nakon toga izvadite koren peršuna.
Razmutite brašno u 2dl vode i postepeno dolivajte u šerpu uz neprekidno mešanje. Kada baci ključ, sote je gotov. Pospite peršunom i poslužite uz pomfrit ili pekarski krompir.
Sačuvajte ovaj recept! Morate da ga isprobate! ❤
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.