Recept: Gastronomski sote kakav se nekada jeo u Nišu 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Gastronomski sote je jelo koje se spremalo u restoranu “Centroturist” u Nišu. Ukus mi je ostao urezan u pameti, i ovaj je recept nastao po sećanju.

Tamo negde krajem osamdesetih, restoran “Centroturist” u Nišu, bio je jedan od najlepših restorana. Nalazio se u sklopu hale “Čair”, i imao je najlepšu i najveću terasu u gradu.Tamo smo gostovali bar jednom nedeljno. Porudžbina je uvek bila ista. Za mamu lincura, za tatu vinjak.

Za mene Jupi ili Cockta. Moravska salata i urnebes za meze, a onda gastronomski sote, porcija pomfrita, paprike u ulju. Rubinova Ružica, sifon sode i na kraju palačinke u vinskom šatou.

Nikada nisam našla originalni recept za njihov gastronomski sote. Takav si kasnije mogao da pojedeš u restoranu “Stadion” i u “Banovini”. Sada postoje neke fensi verzije, koje se meni lično ne sviđaju.Uspela sam da recept sastavim po ukusu koji mi je urezan u malom mozgu. ❤

Gastronomski sote

Sastojci:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 600g svinjskog filea
  • 300g dimljenog seljačkog mesa
  • 300g mariniranih šampinjona
  • 400g roštiljskog mlevenog mesa
  • 2 korena peršuna
  • 1 goveđa kocka
  • 1l vode
  • 1.5dl belog vina
  • 1 kašika senfa
  • 2 pune kašike brašna
  • biber
  • vegeta
Recept: Gastronomski sote kakav se nekada jeo u Nišu 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Priprema:

Da bi se dobio identičan ukus, neophodno je meso ispeći na skari. Mesare uglavnom nude uslužno pečenje, pa pola posla možete da obavite i pre nego što stignete kući iz nabavke. Svinjski file i dimljeno meso su mi ispekli u mesari.

Nije potrebno da bude ispečeno do kraja. Dovoljno je samo da porumeni i da uhvati miris ćumura. Ovo meso isecite na kocke, a od mlevenog mesa napravite loptice veličine klikera i ispecite ih u rerni. Napravite bujon od goveđe kocke.

Sitno seckani crni luk pobiberite i upržite na ulju, zatim dodajte oceđene šampinjone i meso. Okrenite varjačom nekoliko puta. Ne dodajte so, dimljeno meso i šampinjoni su vam sasvim dovoljno slani. Prelijte bujonom, ubacite očišćeni koren peršuna i kuvajte oko sat i po vremena na tihoj vatri.

Dodajte još 2dl vode, belo vino i senf i dobro promešajte. Neka se krčka još pola sata. Nakon toga izvadite koren peršuna.

Razmutite brašno u 2dl vode i postepeno dolivajte u šerpu uz neprekidno mešanje. Kada baci ključ, sote je gotov. Pospite peršunom i poslužite uz pomfrit ili pekarski krompir.

Sačuvajte ovaj recept! Morate da ga isprobate! ❤

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu  @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari