Postoje ljudi gurmani i ljudi gurmančine. Za razliku od gurmana, gurmančine ne prezaju od iznutrica.
Poznajem ljude koji će se, čak i kad im ponudite najmekši komad mesa ipak odlučiti za iznutrice. 🙂
Nisam taj tip čoveka, ali mozak obožavam.
Verujem da se mnogima sada obrću creva, ali ako ovo niste probali, nemate pravo glasa. ❤
Priprema ovog recepta počinje u mesari, rečenicom:
„Imate li mozak?“
Ne znam da li mi je smešnije kad mesar profesionalno i ozbiljno odgovori, ili kad se našali.
Prelako se sprema, bude tako kremast i divan, da mi stvarno nije jasno šta ovde može da se ne voli.
Sastojci:
- 1 juneći mozak
- 2-3 lista lovora
- malo bibera u zrnu
- 3 mlada crna luka
- malo putera
- malo tucane paprike
- so
Priprema:
Dobro operite mozak, i posklanjajte krvne ugruške ukoliko ih ima. Potopite mozak u hladnu vodu. Neka odstoji sat vremena. Ukolilko se voda preterano zamuti, zamenite je.
Nakon sat vremena, mozak prebacite u šerpu, nalijte vodom da ogrezne. Dodajte biber, lovor i malo soli i pustite da baci ključ. Odmah nakon toga isključite ringlu i ostavite da stoji nekoliko sati, dok se potpuno ne ohladi.
Mozak ocedite, prebacite u sud za pečenje, posolite dodatno ukoliko je potrebno, i stavite malo putera preko. Pecite na 180° dok ne uhvati lepu zlaćanu koricu.
Na puteru propržite seckani crni luk. Pred kraj prženja dodajte soli i tucane ljute paprike. Dobro promešajte.
Servirajte mozak isečen na parčad preko prženog luka.
Ovo je jelo, bar meni, ukusnije hladno.
Ukoliko se ne pojede, izručite sve u čoper i napravite namaz. Uz prepečen hleb premazan belim lukom legne kao budali šamar. 🙂
Prijatno! ❤
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.