Za juneće repove u saftu treba da si majstor. I treba da si spreman da dreždiš saaaaatima pored šporeta, naročito ako je june u stvari govedo, i to drto govedo.
I naročito ako u brzini preskočiš vrlo važan korak… Namučih se s ovim opasno, ali je na kraju ispalo odlično.
Razvlačili su mi se repovi baš dugo po zamrzivaču, i juče je bilo ili da se spremaju ili da se crkne.
Odmrzla sam ih, ocedila od viška vode i stavila u pac. Nikakva filozofija.
- Ulje,
- voda,
- so,
- biber,
- aleva,
- 2 glavice crnog luka,
- 5-6 čenova belog,
- tri prepune kašike
- sušene zeleni
Trebalo je da prespavaju, pa da sutra odstranim višak masnoće, uvaljam ih u brašno i propržim na ulju dok lepo ne porumene, ali gospođetina je vatrostalnu činiju samo gurnula u rernu. Kad je isparila prva znatna količina vode, sipala sam crveno vino.
Moralo je da se krčka i preko noći na tihoj vatri, ne bi li meso omekšalo. Dolivala sam goveđi bujon na svaka 2 sata. Tek ujutru sam pojačala temperaturu, da se krčka dok meso nije potpuno omekšalo. Dodala sam med, pa sve prebacila u šerpu.
Krčkanje nastavljeno na kecu, na ringli. U vatrostalnu sam nasekla krompir, dodala tucanu papriku, so, beli luk u prahu, prelila masnoćom i ispekla. Pred kraj sam vratila repove i prelila saftom. Isključila rernu i ostavila unutra.
Da sam ko čovek propržila, spremila bih sve za najviše 5 sati.
Od sad ću da čitam recept i za kuvana jaja…
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.