Kokodbakini punjeni kećosi nastali su inspirisani jednom igricom na Instagramu, koja nosi naziv #zajednickiobrok. Umesto klasičnih naćosa, napravila sam #keto verziju, koju sam, logično, nazvala kećosi. Super su grickalice za sve nas keto ratnike.
Inspiracija mi je bilo jedno sjajno druženje kod moje drugarice Anđe. Spremala nam je Nachos Supreme, i tada sam zapravo shvatila da avokado ne mora da bude tako dosadan i bljutav, i evo joj se sada javno izvinjavam što sam na prvu iznegodovala kad je rekla da nam pravi nešto super sa avokadom!
Do tada mi je avokado bio super samo kao maska za lice! Anđa je ovo spremala u veeeelikoj vatrostalnoj činiji, da bismo svi mogli da jedemo prstima, jer kako drugačije! Zalivanje pivom je bilo obavezno, a verujte mi, legne baš dobro!
Kad se samo setim kako smo bili nasmejani, pripiti i musavi! Užasno mi fali življenje i grljenje sa dragim ljudima… Pošto sam na #keto režimu, umesto naćosa, pravila sam verziju bez brašna. Otud i naziv kećosi. Gvakamole sam takođe preradila, a sve ukombinovala s onom mojom domaćom mocarelom i proprženom svinjskom plećkom.
Sajstojci:
Za gvakamole:
- 1 zreli avokado
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 veza peršuna
- 1 crvena ljuta papričica
- 1/2 većeg paradajza (samo meso, bez semenki)
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- soli po ukusu
Za kećose:
- 100g lanenog semena
- 100g sirovog susama
- 100g sirovog suncokreta
- malo soli
- začini po ukusu (origano, beli luk u prahu…)
Ostalo:
- 200g svinjskog vrata
- 100g mocarele ili nekog drugog tvrdog sira
Priprema:
Gvakamole:
Presecite avokado na pola po dužini, izvadite kosku. Meso odvojite od kore, i isitnite viljuškom. Sitno iseckajte sve ostale sastojke i dobro promešajte.
Kećosi:
Potopite laneno seme u 100ml vode i ostavite preko noći da nabubri i pusti sluz. Sameljite polovinu suncokreta i susama u čoperu. Sjedinite sve sastojke, dodajte još malo vode ukoliko je potrebno, kako biste dobili gnjecavu smesu. Ok je da se lepi za ruke. Vlažnim rukama razvucite smesu preko papira za pečenje, na debljinu od 5mm. Isecite kećose na trouglove i ubacite na pečenje. Pecite na 150 stepeni, oko 40 minuta. Proveravajte da ne zagore. Kećosi treba da se osuše u rerni i da budu hrskavi.
Meso isecite na kockice, usolite i propržite na tiganju.
Ja sam se zanosila sa kokosovom ljuskom, jer mi je bilo važno da izgleda dekorativno. Vi to ne morate.
Ređajte red kećosa, poprskajte ih gvakamole sosom, stavite komadiće mesa i posipajte rendanim kačkavaljem. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Nakon toga, ubacite kećose u zagrejanu rernu, tek da se kačkavalj otopi. Posipajte seckanim crvenim lukom, papričicom, peršunom… Ma, čime god želite!
Jedite prstićima!
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.