Baba ganuš – možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.
Patlidžan, beli luk, susam…
Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.
Možda ste nekada nešto slično napravili, a da niste znali da je baš to-to.
Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:
- 500 g patlidžana (2 manja)
- 2 čena belog luka
- 2-3 kašike tahinija
- so, biber, sok od limuna po ukusu
Priprema:
Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.
Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.
Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.
Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.
Probajte i doradite ukus.
Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.
Napomene:
Količine nisu obavezujuće, ne morate ništa meriti u gram.
Ukoliko volite, možete dodati i maslinovo ulje i/ili više tahinija.
Tahini je susamova pasta.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.