Baron torta – neodoljiva kombinacija malina i čokolade.
Sastojci za jednu koru (peku se 4 kore):
- 4 belanceta
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g (2 kašike) kakao praha
Sastojci za čokoladni krem:
- 16 žumanaca
- 250 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 50 g kakao praha
- 40 g pudinga sa ukusom čokolade
- 5 dl mleka
- 250 g čokolade
- 250 g putera sobne temperature
Sastojci za fil sa malinama:
- 500 g smrznutih malina
- 200 g šećera
- 3 dl vode
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanilina
Glazura:
- 200 g čokolade
- 5 kašika ulja
Kore:
Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka.
U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložiti papirom za pečenje, izliti smesu, poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
Postupak je isti za sve kore.
Čokoladni krem:
Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.
Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.
Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri.
U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.
Krem ohladiti na sobnoj temperaturi.
Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).
Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.
Fil sa malinama:
Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri.
Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.
Filovanje:
Tortu filovati u kalupu na sledeći način:
kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.
Tortu ohladiti u frižideru nekoliko sati, skinuti kalup i preliti čokoladnom glazurom (čokoladu istopiti na pari ili niskoj temperaturi uz dodatak ulja).
Dekorisati po želji – kakao prahom, šlag kremom od čokolade, malinama…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.