Najčešće pravim gusti sok, ali stigne i bistri na red. Vrlo je jednostavan za pripremu. Nisam dodavala šećer.
Ukoliko želite, možete ga zasladiti po ukusu (zaslađivačem po izboru). Mere nisu obavezne, plus/minus neće uticati na kvalitet soka.
Kombinovala sam dunje, jabuke (crvne i zelene) i kruške.
U obzir može da dođe i neko drugo voće (način pripreme je isti).
Sastojci:
- 1 kg očišćenog voća (jabuke, dunje, kruške)
- 2 l vode
- zaslađivači po ukusu.
Priprema:
Voće isecite na sitnije komade.
Prelijte ga hladnom vodom.
Kuvajte kao kompot.
Ne treba da vri duže od 7-10 minuta.
Ostavite da se kompot ohladi i odstoji „preko noći“ (okvirno 8 sati).
Sok ocedite, zasladite po ukusu, sipajte u flaše i čuvajte u frižideru nekoliko dana.
Voće možete pojesti kao kompot ili upotrebiti za nešto drugo, po želji.
Pretpostavljam da će se neko od vas pitati kakvog je ukusa sok pripremljen na ovaj način.
Mislite da nema ukus?!
Voda izvlači iz voća ukuse i arome.
Na taj način dobijate vrlo aromatičan bistri voćni sok.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.