Jelo od pirinča poznatije kao Rižoto često pripremam, ali ne zapisujem sve recepte. Gotovo uvek ga spremam na drugačiji način.
Sastojci:
- 1 šolja pirinča
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja seckanih šampinjona
- 1/4 šolje seckanih maslina
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 3 sitno seckane suve šljive
- 6 kašika neutralne pavlake
- začini: so, biber, origano i bosiljak
Priprema:
Pirinač prelijte sa 3 šolje vode, dodajte malo soli i kuvajte ga nižoj temperaturi dok ne omekša.
Dok se pirinač kuva, pripremite povrće – na vrelom ulju kratko propržite masline, beli luk i šampinjone.
Dodajte začine, neutralnu pavlaku i sitno iseckane suve šljive.
Sjedinite povrće i pirinač.
Rižoto dekorišite po želji.
Ovako pripremljen rižoto možete služiti samostalno ili uz meso po izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.