Sezona slava se polako bliži, a sitni kolači su neizostavni ukras slavske trpeze. Ukoliko ste ljubitelj cimeta, kakao praha i vanile, cimet kocke su odličan izbor za. Priprema je vrlo jednostavna i brza.
Sastojci:
- 280 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 80 ml vode
- 200 g margarina/putera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 200 g mleka u prahu
- 70 g kakao praha
- 150 g mlevenog keksa
Za posipanje:
- 1 kašičica kakao praha
- 1/3 kašičice cimeta
Priprema:
U šerpicu staviti šećer, vanilin šećer i vodu.
Staviti da se kuva.
Od momenta vrenja, kuvati 3-4 minuta na nižoj temperaturi uz povremeno mešanje (šećer treba da se otopi).
Skloniti sa ringle, pa dodati mleveni cimet i margarin/maslac iseckan na manje komade.
Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
U činiji izmešati kakao prah i mleko u prahu, pa sjediniti sa prethodno napravljenom smesom.
Ostaviti da se prohladi (desetak minuta), pa dodati mleveni keks i izmešati.
Posudu okvirnih dimenzija 20*15 cm obložiti papirom za pečenje, sipati smesu, lepo poravnati i staviti u frižider na nekoliko sati.
Posuti mešavinom kakao praha i cimeta.
Iseći kocke i poslužiti.
Prijatno.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.