Recept nedelje: Čoko-karamel torta 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Karamel, čokolada… Čoko-karamel torta koja svojim izgledom i ukusom podseća na čuvene Snikers čokoladice. Posebno ako u fil dodate kikiriki.

Recept je prilagođen osobama koje ne konzumiraju orašaste plodove, a vi pustite mašti na volju i napravite kombinaciju po vašem ukusu.

Čoko-karamel torta, sastojci

Sastojci za biskvit:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 4 kašike kakaoa
  • 4 kašike brašna
  • 8 kašika ulja

Sastojci za fil:

  • 300 g šećera
  • 4 dl vode
  • 60 g gustina
  • 100 g čokolade
  • 200 g margarina/putera
  • 250 g mleka u prahu
  • 150 g šlaga u prahu

Još je potrebno:

  • oko 1,5 dl čokoladnog ili karamel mleka

Čoko-karamel torta, priprema biskvita:

Količina je za dva pleha okvirnih dimenzija 30*30 cm. Plehove obložite papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca.

Penasto umutite belanca, dodajte šećer (i vanilin šećer) i mutite dok se šećer ne otopi. Žumanca sjedinite sa brašnom, kakaom i uljem.

Dodajte 3-4 kašike belanaca i mutite mikserom.

Sjedinite obe smese – u smesu od žumanaca postepeno dodajte belanca i lagano mešajte. Sipajte u plehove i poravnajte.

Kore pecite po 6-8 minuta. Svaku koru podelite na 2 ili 3 dela, po izboru.

Recept nedelje: Čoko-karamel torta 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Čoko-karamel torta, priprema fila:

Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi. Kada dobije zlatno-braon boju, sipajte 3 dl vode i kuvajte dok se šećer ne otopi.

Gustin razmutite u 1 dl vode. Sipajte ga u karamel i kuvajte dok se ne zgusne.

Potom dodajte čokoladu i margarin/maslac iseckan na sitnije kocke. Mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Mleko u prahu sipajte u posudu za mućenje.

Dolivajte fil postepeno i mešajte ili mutite mikserom. Fil treba postepno dodavati u mleko u prahu kako se ne bi stvorile grudice. Fil dobro ohladite i stavite ga u frižider na pola sata.

Dodajte šlag u prahu i mutite mikserom oko 5 minuta.  Ukoliko vam se učini da je fil mek, slobodno dodajte još šlaga u prahu.

Gustina fila zavisi od mleka u prahu. Svaki deo kore poprskajte sa po 2-3 kašike čokoladnog/karamel mleka.

Nafilujte tortu i dekorišite je po želji.

Po želji, u fil možete dodati mlevene/seckane orašaste plodove.

Uz čoko-karamel tortu se odlično slaže umućena slatka pavlaka. Preporučujem da je dodate prilikom služenja.

I naravno, sačekajte da se vaša čoko-karamel torta „ohladi“ i „stegne“ pre sečenja.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari