Karamel, čokolada… Čoko-karamel torta koja svojim izgledom i ukusom podseća na čuvene Snikers čokoladice. Posebno ako u fil dodate kikiriki.
Recept je prilagođen osobama koje ne konzumiraju orašaste plodove, a vi pustite mašti na volju i napravite kombinaciju po vašem ukusu.
Čoko-karamel torta, sastojci
Sastojci za biskvit:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 kašike kakaoa
- 4 kašike brašna
- 8 kašika ulja
Sastojci za fil:
- 300 g šećera
- 4 dl vode
- 60 g gustina
- 100 g čokolade
- 200 g margarina/putera
- 250 g mleka u prahu
- 150 g šlaga u prahu
Još je potrebno:
- oko 1,5 dl čokoladnog ili karamel mleka
Čoko-karamel torta, priprema biskvita:
Količina je za dva pleha okvirnih dimenzija 30*30 cm. Plehove obložite papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca.
Penasto umutite belanca, dodajte šećer (i vanilin šećer) i mutite dok se šećer ne otopi. Žumanca sjedinite sa brašnom, kakaom i uljem.
Dodajte 3-4 kašike belanaca i mutite mikserom.
Sjedinite obe smese – u smesu od žumanaca postepeno dodajte belanca i lagano mešajte. Sipajte u plehove i poravnajte.
Kore pecite po 6-8 minuta. Svaku koru podelite na 2 ili 3 dela, po izboru.
Čoko-karamel torta, priprema fila:
Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi. Kada dobije zlatno-braon boju, sipajte 3 dl vode i kuvajte dok se šećer ne otopi.
Gustin razmutite u 1 dl vode. Sipajte ga u karamel i kuvajte dok se ne zgusne.
Potom dodajte čokoladu i margarin/maslac iseckan na sitnije kocke. Mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Mleko u prahu sipajte u posudu za mućenje.
Dolivajte fil postepeno i mešajte ili mutite mikserom. Fil treba postepno dodavati u mleko u prahu kako se ne bi stvorile grudice. Fil dobro ohladite i stavite ga u frižider na pola sata.
Dodajte šlag u prahu i mutite mikserom oko 5 minuta. Ukoliko vam se učini da je fil mek, slobodno dodajte još šlaga u prahu.
Gustina fila zavisi od mleka u prahu. Svaki deo kore poprskajte sa po 2-3 kašike čokoladnog/karamel mleka.
Nafilujte tortu i dekorišite je po želji.
Po želji, u fil možete dodati mlevene/seckane orašaste plodove.
Uz čoko-karamel tortu se odlično slaže umućena slatka pavlaka. Preporučujem da je dodate prilikom služenja.
I naravno, sačekajte da se vaša čoko-karamel torta „ohladi“ i „stegne“ pre sečenja.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.