U susret praznicina za vas smo pripremili čokoladnu tortu.
Sastojci za biskvit:
- 2 jajeta
- 1/2 šolje šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 80 ml ulja
- 1/2 šolje brašna
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica rendane korice pomorandže
Sastojci za fil:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
- 5 kašika soka od pomorandže za prelivanje biskvita
Priprema biskvita:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer i ulje i ponovo umutite.
Brašno, kakao prah, prašak za pecivo i koricu pomorandže sjedinite, pa umešajte u prethodno umućenu smesu.
Modlu prečnika cca 20 cm obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 150 stepeni.
Priprema fila:
Na nižoj temperaturi istopite čokoladu sa slatkom pavlakom uz često mešanje.
Smesa ne treba da provri, kada se čokolada istopi, sklonite sa ringle.
Ohadite na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru oko sat vremena.
Umutite fil mikserom.
Biskvit prelijte sa 5 kašika soka od pomorandže, premažite fil i dekorišite po želji.
Napomene:
Ukoliko želite tortu sa više slojeva, duplirajte meru.
Od začina možete koristiti ono što volite, pomorandža nije obavezna.
Možete dodati kafu, cimet…
Ili jednostavno samo vanilin šećer.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.