Do skoro nisam mogla da smislim ni masline ni maslinovo ulje. Masline sam prihvatila pre nekoliko godina i sada ih bukvalno obožavam. Sa uljem je sasvim druga priča – ne prihvatam ga u svakoj kombinaciji.
Kada ga koristim, trudim se da jelo, bilo da je slatko ili slano, dobro začinim. Kafa, cimet i burbon vanila, pored orašastih plodova, ovom kolaču daju specifičnu aromu. Naravno, i čokolada imam svoju notu. Od orašastih plodova koristila sam: orahe, lešnike i bademe. A vi možete koristiti one koje volite.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 75 g šećera
- 100 g čokolade
- 70 ml maslinovog ulja
- 75 g krupnije mlevenih orašastih plodova
- 40 g brašna
- 1 kašičica kakaoa
- 1 kašičica kafe
- 1/3 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice usitnjene burbon vanile
Završnica:
- 1 kesica vanilin šećera
- po potrebi seckani orašasti plodovi
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šćer i mutite dok smesa ne postane sjajna i glatka.
Potom dodajte žumanca, jedno pojedno.
Istopite čokoladu sa uljem na niskoj temperaturi, prohladite mešanjem i dodajte sve suve sastojke.
Sjedinite sve sastojke i dodajte smesu u umućena uz lagano mešanje.
Modlu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje, izlijte kolač, pospite ga vanilin šećerom i orašastim plodovima.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta i 10 minuta na 170.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.