Recept nedelje: Čokoladni mafini 1Foto: Kristina Gašpar

Da li ste za mafin ili kapkejk? Sa čokoladom, crnom ili belom?

Za svačiji ukus po nešto.

Čokoladni mafini, sastojci:

  • 3 veća jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kesica vanilin šećera (10g)
  • 1 šolja jogurta
  • 2/3 šolje ulja
  • 30 g kakaoa
  • 1 kašičica mlevene kafe (opciono)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2,5 šolje brašna
  • 100 g seckane čokolade (crne, mlečne, bele ili kombinacija)
  • *šolja od 2 dl
Recept nedelje: Čokoladni mafini 2
Foto: Kristina Gašpar

Čokoladni mafini, priprema:

Umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite ih sa prethodno umućenom smesom.

Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte smesu do 2/3 korpice i pecite 20-tak minuta na 170-180 stepeni.

Od ove količine ćete dobiti 12-15 mafina.

Čokoladni mafini se mogu obogatiti orašastim plodovima.

Ovako pripremljeni mafini vam mogu poslužiti kao osnova za kapkejkove.

U testo, umesto seckane, možete dodati otopljenu čokoladu.

Za dekoraciju predlažem mekši ganaš krem (sa crnom ili belom čokoladom).

Savetujem da koristite meko brašno.

Najčešće koristim tip 400.

Mafini su u tom slučaju mekši i ne mrve se.

Takođe, možete staviti i malo više šećera ako je za vaš ukus kakao gorak.

Količinu brašna menjam – nekada stavljam 2,5 šolje, nekada 2.

Napravite odnos koji vam najviše odgovara vašem ukusu.

1 šolja je jednako 2 dl.

Ako prepunite šolju, postoji mogućnost da će vam biskvit biti suv.

 Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari