Da li ste za mafin ili kapkejk? Sa čokoladom, crnom ili belom?
Za svačiji ukus po nešto.
Čokoladni mafini, sastojci:
- 3 veća jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 kesica vanilin šećera (10g)
- 1 šolja jogurta
- 2/3 šolje ulja
- 30 g kakaoa
- 1 kašičica mlevene kafe (opciono)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2,5 šolje brašna
- 100 g seckane čokolade (crne, mlečne, bele ili kombinacija)
- *šolja od 2 dl
Čokoladni mafini, priprema:
Umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite ih sa prethodno umućenom smesom.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte smesu do 2/3 korpice i pecite 20-tak minuta na 170-180 stepeni.
Od ove količine ćete dobiti 12-15 mafina.
Čokoladni mafini se mogu obogatiti orašastim plodovima.
Ovako pripremljeni mafini vam mogu poslužiti kao osnova za kapkejkove.
U testo, umesto seckane, možete dodati otopljenu čokoladu.
Za dekoraciju predlažem mekši ganaš krem (sa crnom ili belom čokoladom).
Savetujem da koristite meko brašno.
Najčešće koristim tip 400.
Mafini su u tom slučaju mekši i ne mrve se.
Takođe, možete staviti i malo više šećera ako je za vaš ukus kakao gorak.
Količinu brašna menjam – nekada stavljam 2,5 šolje, nekada 2.
Napravite odnos koji vam najviše odgovara vašem ukusu.
1 šolja je jednako 2 dl.
Ako prepunite šolju, postoji mogućnost da će vam biskvit biti suv.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.