Čokoladni raspucanci su fini, aromatični, keksići atraktivnog izgleda. Jednostavni su za pripremu i možete ih pripremati sa decom. Najpopularniji su tokom božićnih i novogodišnjih praznika.
Sastojci:
- 150 g čokolade
- 80 g maslaca ili margarina
- 2 jajeta
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 180 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- cimet i đumbir po ukusu
Za valjanje kuglica:
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Čokoladu i maslac istopite na pari ili na niskoj temperaturi i prohladite.
Jaja umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Suve sastojke (brašno, kakao prah, prašak za pecivo, cimet i đumbir) sjedinite u posudi.
Prohlađenu čokoladu sa maslacem umešajte u umućena jaja, pa dodajte suve sastojke i sve lepo sjedinite mešanjem.
Posudu pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na oko 1h (može i duže).
Pleh obložiti papirom za pečenje, a rernu zagrejati na 180 stepeni.
Kašičicom uzimati komade testa, oblikovati kuglice (veličine manjeg oraha), valjati ih u šećer u prahu i ređati u pleh (pravite razmak između kuglica jer će tokom pečenja da narastu).
Čokoladni raspucanci treba da se peku 10 minuta..
Kada se ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj posudi.
Napomene:
Od ove količine sam napravila 46 komada.
Možete praviti veće kuglice.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.