Bundeva je prava kraljica jeseni. Hranljiva je i od nje se mogu pripremati razne slatke i slane delicije.
Bundeva, tikva, dulek, ludaja… Svaki kraj ima svoj naziv.
Čorba od bundeve je jednostavna za pripremu, a vrlo ukusna.
Predlažem sledeći recept.
Čorba od bunedeve, sastojci:
- 1 kg bundeve
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice kima
po ukusu: mrvljena ljuta paprika i peršunov list
Priprema:
Bundevu oljuštite, očistite od semena i isecite na manje komade.
Crni luk, šargarepu i beli luk takođe očistite.
Sve od povrća stavite u šerpu, sipajte oko pola L vode i kuvajte 15-tak minuta na srednjoj temperaturi.
Ispasirajte sve sastojke uz dodatak tečnosti u kojoj su se kuvali.
Za pasiranje možete koristiti gnječilicu za krompir, seckalicu za hranu ili štapni mikser.
U zavisnosti od željene gustine, sipajte još vode, dodajte začine i ulje.
Kuvajte par minuta od momenta vrenja.
Čorba od bundeve se može poslužiti uz dodatak neutralne pavlake, ulja od semenki bundeve, prepečenih kockica hleba i još nekih začina po ukusu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.