Ne sećam se kako sam došla na ideju da napravim baš ovakve lepinje. Ili sam u trenutku dobila inspiraciju ili me je nešto podstaklo. Nije ni bitno, zar ne?! Uživajte u ukusnom pecivu.
Sastojci:
- 500 g brašna tip 400
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica morske soli
- 10 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1,5 dl mlake vode
- 1,5 dl mlakog mleka
- 0,5 dl ulja
- 100 g (ili po potrebi) sitno rendanog trapista, edamera, gaude…
Priprema:
U posudi za mešenje, sjediniti sve suve sastojke (osim šećera i trapista) i napraviti udubljenje.
Kvasac i šećer razmutiti u malo mleka, dodati kašičicu brašna i ostaviti da kvasac „krene“ (biće dovoljno 10-tak minuta na toplom mestu).
U udubljenje sipati kvasac, potom i sve navedne tečne sastojke.
Umesiti testo.
Ostaviti ga na toplom mestu 15-tak minuta.
Testo podeliti na željeni broj delova, oblikovati lopice, valjati ih u rendan trapist, poređati u pleh (obložen papirom za pečenje ili nauljen i posut brašnom), pritisnuti ih kako bi se dobio oblik lepinje.
Uključiti rernu na 200-220 stepeni.
Dok se rerna greje, lepinje se odmaraju.
Peći ih dok ne porumene, oko 15 minuta.
Fotografije sa bloga Domaćica za vasUkoliko žurite, možete napraviti jednu veću lepinju.
Veličinu lepinja/zemički, prilagodite potrebama.
U testo možete dodati začine i pecivu obogatiti ukus i miris.
Često dodajem: mrvljenu ljutu papriku, beli luk u prahu, bosiljak i origano.
Ali vodite računa o količinama začina – nemojte preterivati.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.