Da vam neko donese tanjirić na kome su lepo poređani konzervansi, pojačivači ukusa, sojini proteini, krompirov skrob, zgušnjivači i stabilizatori uz delimično hidrogenizovanu biljnu mast (trans masti) – pruži viljušku u kaže „prijatno“, desio bi se jedan od ova tri scenarija:
Ili bi tacna odletela kroz prozor
Ili biste vi pobegli kroz prozor
Ili bi bacili „tog nekoga“ kroz prozor zato što pokušava da vas muči
Ipak, puno ljudi svakodnevno namaže na hleb ove sastojke samo zato što su oni izmešani sa malo prokuvanih ostataka svinjskog ili kokošijeg mesa, kože i vezivnih tkiva. Jer je pašteta proizvod koji možete da jedete, ali jednostavno nemate dovoljno jak stomak da pročitatesastojke.
Pašteta ima samo jednu jedinu prednost: lako se otvori i lako namaže na hleb. A brzi namaz je previše dobra ideja da bi se tek tako odbacila zbog sadiste s tacnicom, koji nikada nije ni čuo za dobre ukuse. Sve to zapravo može mnogo, mnogo bolje!
Domaća pašteta
Najčuvenija domaća pašteta je svakako pašteta od sardine. Otvori se konzerva, iscedi sardina, izmulja sa kuvanim jajima i senfom. Može da se doda i crni luk ili mladi luk, neki začini. Neko stavi i malo sira, neko ne. Varijacija ima puno, ali su sve u ovom fazonu. Jaja mogu da se skuvaju i uveče i ostave neoljuštena u frižideru – tada pravljenje paštete oduzima jedva 2 minuta.
Drugi najčešći tip domaće paštete je pašteta od pilećih džigerica, gde džigerica ide ili samostalno ili uz neko meso. Osnova takođe uvek slična: džigerice se prže na maslacu i stavlja se i crni luk. Posle se sve izblenduje i stavi u frižider.
Ono što sam ja pravila danas je još brži namaz: tuna u maslacu.
Rastopila sam kocku maslaca
U to umešala tunu u maslinovom ulju
Dodala malo belog bibera
Lorber u prahu
I preterane količine francuskog peršuna (Chervil) – što je i bio plan
Namerno nisam solila, jer sam želela da ukus maslaca dominira
Presula na tacnu, prekrila providnom folijom i stavila u frižider
Pravljeno je uveče za sutrašnji doručak i servirano na bezglutenskom hlebu – koji može da posluži kao nosač I za mnoge druge domaće namaze: s čvarcima, s pršutom i suvim smokvama, od pilećeg i guščjeg mesa, od fazana, leblebija, plavog patlidžana…
Od sad na dalje i u buduće, jedite samo paštete čije bi SVE sastojke pojeli nesamlevene i nezamaskirane – na onom tanjiru s početka priče.
Autor recepta je Maja Petrović autorka bloga Vitki gurman koja piše o zdravoj ishrani. Njena prva knjiga Gurmanske veze predstavlja zbirku prerađenih i prilagođenih tekstova s bloga, obogaćenu novim do sada neobjavljenim tekstovima i receptima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.