Za ljubitelje maka i malih slasnih zalogaja – keks sa makom. Hrskav i neodoljiv.
Sastojci:
- 100 g omekšalog maslaca/masti/margarina
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike meda
- 1 jaje
- 50 g mlevenog maka
- rendana korica limuna
- 200 g brašna
- 1/3 kašičice praška za pecivo
- 3-4 kašike mleka
Ostali sastojci:
- džem po izboru
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Umutite maslac sa šećerom, dodajte jaje i vanilin šećer, pa ponovo umutite.
Umešajte mak i koricu limuna.
Sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u prethodno umućenu smesu i umesite sve sastojke uz dodavanje mleka.
Testo upakujte u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko sat vremena.
Razvijte ga na radnoj površini koju ste posuli brašnom debljine 3-4 mm.
secite željene oblikr i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Keks sa makom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta.
Ostatke testa takođe poređajte u šleh i pecite ih 8-10 minuta na 180 stepeni.
Prohlađene keksiće pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilin šećerom.
Ili, spajajte po dva keksića džemom po izboru, pa pospite šećerom u prahu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.