Recept nedelje: Koh sa jagodama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. To je tradicionalni način pripreme koha.

Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala – koh sa voćem.

Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka.

Od voća možete koristiti ono koje volite. Preporučujem crveno voće.

U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim . Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.

Sastojci:

4 jajeta

4 kašike šećera

1 kesica vanilin šećera

6 punih kašika griza

Preliv:

150 g višanja

150 g jagoda

7-8 kašika šećera (ili po ukusu)

4,5 dl vode (ili više)

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg.

Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi.

Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko. Umešajte griz.

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh. Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.

Dok se koh peče, pripremite preliv:

Jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje(bez koštica), vodu i šećer.

Kuvajte na srednjoj tmpraturi oko 5 minuta, od momenta vrenja. Pečeni koh prelije mlakim sirupom.

Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.

Koh treba da odstoji nekoliko sati. Najukusniji je kada se dobro rashladi u frižideru.

Ako vam mleko ne prija ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari