Da li ste nekada pripremali kolač sa šargarepom? Ukoliko niste, savetujem da probate jer ćete se prijatno iznenaditi. Predlažem sledeću kombinaciju sastojaka.
Kolač sa šargarepom, sastojci:
- 2 jajeta
- 120 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 80 ml ulja
- 110 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 3 kašike griza
- 120 g sitno rendane šargarepe
- 80 g krupno rendane jabuke
- 1 kašika džema od kajsije
- rendana korica pomorandže po ukusu
Priprema:
Umutite jaja, šećer,i vanilin šećer, pa umešajte ulje.
Sjedinite brašno, prašak za pecivo i griz.
Umutite suve sastoje sa smesom od jaja.
Dodajte rendanu šagraepu, jabuku, koricu pomorandže, džem od kajsija i lepo izmešajte sve sastojke.
Modlu za hleb (okvirnih dimenzija 22*11 cm) obložite papirom za pečenje (ili namastite i pospite brašnom).
Sipajte smesu za kolač u modlu.
Rernu uključite na 180 stepeni.
Kada se rerna zagreje, stavite kolač da se peče oko 35 minuta.
Proverite čačakalicom da li je kolač pečen.
Sačekajte da se prohladi, isecite i poslužite.
Napomene:
Šargarepa koju sam koristila je imala 150 g, a jabuka 140 g.
Kada očistila šargarepu, oljuštila jabuku i očistila od semenki, dobila sam navedene količine u receptu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.