Medenjaci su popularni tokom zimskih meseci, a posebno za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pripreme počinju ranije… Ukoliko još uvek niste našli recept po meri, evo rešenja.
Medenjaci, sastojci:
- 400 g brašna
- 120 g šećera u prahu
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica mešavine začina za medenjake
- 2 jajeta (umućena)
- 120 g omekšalog maslaca ili masti
- 120 g meda
Glazura:
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike tople vode
Priprema medenjaka:
u posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med.
Umesite testo.
Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.
Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.
Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.
Proveravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).
*Umesto začina za medenjake, možete staviti cimet.
Priprema glazure:
Šećer u prahu sipajte u činiju.
Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.
Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete proveriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).
Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je retka.
Dekorišite ih po želji.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.