Recept nedelje: Moskva šnit torta 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Moskva šnit  torta ne mora uvek da se pravi isto – nekada može sa tri kore, nekada sa četiri ili više. Nekada sjedinim pavlaku i fil, nekada ne. Nekada pravim fil u mleku, nekada žumanca na pari.

Meni se najviše dopada ukus torte kada je fil od žumanaca na pri. Fil za moskva tortu možete napraviti u mleku – poslastičarski krem. Preporučujem žuti krem po receptu za voćnu tortu.

Za one koji nisu znali, moskva šnit torta nema veze sa Rusijom.Moskva šnit torta je brend hotela Moskva iz Beograda.

Originalni recept je tajna tako da su svi recepti zapravo varijacije na temu.
Mere su za oko 2 kg torte.

Mosva šnit torta, priprema

  • Sastojci za 4 kore prečnika oko 23 cm:
  • 10 belanaca
  • 220 g šećera
  • 200 g krupno mlevenih oraha
  • 2 kašike mlevenog keksa
  • 2 kašike brašna

Sastojci za fil:

  • 10 žumanaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g putera
  • 2 dl slatke pavlake
  • Voće po potrebi: višnje, ananas i breskve (ukupno 500-700g).*jaja S klase

Priprema kora:

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.Sjedinite suve sastojke i umešajte ih u sneg od belanaca.Kore pecite na 150-170 stepeni oko 15 minuta.Posupak je isto za sve četiri kore, koliko puta pečete kore, toliko puta mutite belanca.

Za fil umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Mutite dok smesa ne postane gusta i penasta.Fil kuvajte na pari dok se ne zgusne.Umutite maslac sobne temperature i sjedinite ga sa filom.

Umućenu slatku pavlaku sjedinite sa filom ili je premazujte kao poseban sloj.Tortu filujte na sledeći način: kora, fil, voće, slatka pavlaka, kora…Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.Završite je filom.Tortu dekorišite po želji – listićima badema, kockicama ananasa, komadićima bele čokolade…

Napomene i saveti:

Kore ne morate peći u okruglim modlama, možete u pravougaonim (cca 15*27cm) ili kvadratnim (cca 20*20).Ukoliko koristite malo veće modle, dobićete nižu tortu.Po ovim dimenzijama će torta biti visoka oko 8 cm.

Breskve i ananas koristite iz kompota, a višnje kratko prokuvajte sa 2 kašike šećera i dobro ocedite.Za ovu meru sam utrošila 340 g ananasa, 200 g breskvi i 200 g višanja.U svaki red možete stavljati drugo voće ili ga mešati kao što sam ja sada uradila.

Ne morate koristiti sve tri vrste već već one vrste koje volite.

Fil dobro skuvajte kako se ne bi desilo da bude mek.Ukoliko vam se učini da je fil tečan, dodajte malo sitno mlevenog badema.

Za fil preporučujem iste količine žumanaca, šećera i putera.Umesto putera možete koristiti margarin.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari