Namaz od suvog graška se može uporediti sa humusom.
Ukoliko ste ljubitelj humusa, vrlo je verovatno da ćete voleti i ovaj namaz.
Ukus je blaži i laganiji u odnosu na humus.
Kombinujte začine koje volite.
Žuti (suvi) grašak možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.
Namaz od suvog graška, sastojci:
- 250 g suvog graška
- 1 lovorov list
- 3 čena belog luka
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 slatke začinske paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika tahinija*
- 1 kašika suncokretovog putera**
Namaz od suvog graška, priprema:
Suvi grašak operite, prelijte duplo većom količinom vode od količine graška i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Prospite vodu, sipajte drugu (okvirno 1 prst iznad graška), dodajte lovorov list i iseckani beli luk.
Grašak kuvajte na srednjoj temperaturi 20-30 minuta.
Tokom kuvanja proveravajte da li treba još vode i da li je kuvan.
Vode ne treba da bude previše, tek toliko da se grašak skuva.
Ostavite da se ohladi u poklopljenoj šerpi.
Ukoliko je ima viška vode, ocedite je i sačuvajte.
U blender ili neku drugu seckalicu za hranu stavite grašak i sve ostale sastojke.
Procesirajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Po potrebi, u zavisnosti od željene gustine, dodajte malo tečnosti u kojoj se grašak kuvao.
Ja nisam dodavala ništa, gustina je bila baš kako treba.
Što se tiče začina, ovo su začini koje sam ja odabrala, a vi možete staviti ono što volite.
Napomene:
*Umesto tahinija možete staviti mleveni susam.
**Umesto suncokretovog putera, možete staviti mleveni suncokret.
Ili jednostavno, upotrebite puter koji volite (npr. kikiriki puter).
Ukoliko odlučite da ne koristite puter ili mlevene semenke, dodajte malo više ulja.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.