Koliko često koristite rogač i šta najčešće pripremate?
Koliko često koristite rogač i šta najčešće pripremate?
Moram da vam priznam da baš retko koristim rogač.
Zbog čega, ne znam.
Imala sam želju da napravim malo drugačiji kolač u odnosu na one čiji recepti kruže internetom.
Prijatelji su mu slali razne ideje, a najviše mi se dopao kolač sa rogačem uz dodatak višanja i čokolade
Kako nisam imala višnje, iskombinovala sam sledeće sastojke.
I ispostavilo se da je kolač vrlo fin i aromatičan.
Kolač sa rogačem, sastojci:
- 3 jajeta
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 dl ulja
- 2 dl mleka
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mlevenog rogača
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica začina za medenjake
- 1 srednja banana, izgnječena
- 1/2 šolje čokoladnih kapljica (ili seckane crne čokolade)
- rendana korica pomorandže po ukusu
- *šolja je od 260 ml
Kolač sa rogačem, priprema:
Rernu zagrejati na 150 stepeni.
Modlu okvirnih dimenzija 20*30 cm obložiti papirom za pečenje.
Umutiti jaja sa šećerom, pa redom dodati sve ostale sastojke i sve lepo sjediniti.
Smesu sipati u pleh, poravnati i peći 30 minuta.
Preporuka je da mlak kolač stavite u posudu sa poklopcem ili jednostavno, modlu stavite u kesu.
Na taj način, kolač će sačuvati svežinu i sutradan.
Kolač sa rogačem je vlažniji kada odstoji.
Prilikom služenja kolač možete posuti mlevenim rogačem i dekorisati kolutovima banane.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.