Vanilice malo drugačije od uobičajenih – sa citrusima, crnom i belom čokoladom.
Neodoljivog su ukusa.
Neophodni sastojci za testo:
- 250g brašna
- 125 g maslaca ili margarina
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika hladne vode
- rendana kora od pola limuna
Fil:
- 100 g narandže sa korom, neprskane
- 100 g šećera
- 1 dl vode
- sok od pola limuna
Glazura:
- 100 g čokolade
- 5 kašika mleka
- 1 kašika maslaca
Priprema:
Za testo dobro izraditi brašno, šećer i maslac. Dodati jaje i vodu i umesiti testo, Potom ga uviti u foliju i ostaviti da malo odstoji u frižideru.
Testo razviti 3 mm debljine i vaditi krugove željene veličine.
Peći na 150 stepeni 13 minuta.
Za fil izblendirati narandžu, dodati vodu i šećer i kuvati oko 20 minuta, potom dodati sok od limuna i prokuvati pola minuta.
Filom spajati po dva kruga. Vanilice ostaviti da odstoje jedan dan na hladnom, ali van frižidera.
Potom ih premazivati glazurom koja se priprema tako što se čokolada istopi sa mlekom, pa se doda maslac i meša dok se on ne otopi. Dekorisati ih komadićima bele čokolade.
Vanilice su najlepše kada odstoje bar 2 dana.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.