Miris istoka i oblik zapada kao savršen spoj. Naravno, ništa ne bi bilo tako savršeno bez moje mašte.
Ne mora sve biti strogo po receptima i pravilima.
Ne očajavajte ako nemate neke od sastojaka jer im uvek možete naći adekvatnu zamenu.
Koristite ono što sebi možete da priuštite. Nemojte čeznuti za skupim i nepristupačnim sastojcima.
Još uvek sam pod uticajem ukusa i mirisa istoka, posebno Indije.
Tako je nastao ovaj orijentani kolač-kuglof za koji nisam imala recept sve dok ga nisam osmislila.
Nemam informaciju da li se u Indiji pripremaju kuglofi, ali toplo im preporučujem da ga pripreme po mom receptu 😉
Kolač ima orijentalni ukus, pa verujem da bi im se dopao.
Neophodni sastojci:
- 200 ml belanaca:
- 120 g braon šećera (ili običnog);
- 10 g vanilin šećera;
- 80 g istopljenog gi-a ili običnog maslaca;
- 80 g brašna po izboru;
- 80 g mlevenih badema;
- 1/2 kašičice praška za pecivo;
- 1/2 kašičice cimeta;
- 1/4 kašičice đumbira u prahu;
- 1 kašičica rendane kore od limuna;
- prstohvat muskatnog oraščeta;
- (ukoliko imate zeleni kardamom, dodajte malo)
Glazura:
- 100 g čokolade;
- 3 kašike vode;
- 1 kašičica gi-a ili običnog maslaca.
Priprema:
Belanca i šećere umutiti u čvrst sneg, dodati istopljen maslac, potom i sve ostale suve sastojke. Izmešati i peći u modli za kuglof (ili u običnoj modli prečnika oko 20 cm) 40-tak minuta na 150 stepeni.
Prohlađen kuglof preliti čokoladnom glazurom i dekorisati po želji. Možete koristiti komadiće čokolade, bilo koje orašaste plodove, suvo grožđe i slično.
Takođe, kuglof možete preliti sosom od jogurta uz dodatak začina, meda i nekog bobičastog voća.
S obzirom da jogurt ne volim, zamenila sam ga čokoladom
Uz kuglof možete poslužiti limunadu od đumbira-đumbir, limun, med, voda, nana.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.