Ova poslastica je popularna nekoliko decenija. Fina je, lagana, kremasta, ukusna i brza za pripremu.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 pudinga od vanile (ili 120 g gustina)
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 g margarina ili maslaca
- 150 g mlevenog keksa
- 80 g mlečne čokolade
- 80 g kokosa
- 1 kesica šlaga (40 g)
- mleko za šlag prema uputstvu sa pakovanja
Priprema:
U 2 dl hladnog mleka rastvoriti puding/gustin.
8 dl mleka sipati u šerpu, dodati šećer i staviti da provri.
Kada provri sipati puding rastvoren u mleku i skuvati ga prema uputstvu sa pakovanja (oko 5 minuta na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje).
Umešati vanilin šećer.
Na šerpu u kojoj je puding staviti poklopac ili pokriti providnom folijom kako se tokom hlađenja ne bi stvorila korica.
Mešati ga povremeno tokom hlađenja.
Ohladiti ga na sobnoj temperaturi.
Margarin ili puter sobne temperature umutiti mikserom i dodati u ohlađeni puding i ponovo umutiti.
Smesu podeliti na tri jednaka dela.
U prvi deo umešati mleveni keks i staviti na dno modle prečnika oko 20 cm.
U drugi deo umešati istopljenu čokoladu, premazati preko sloja sa keksom.
U treći deo umešati kokos, premazati preko čokoladnog sloja.
Šlag umutiti prema uputstvu sa pakovanja i premazati tortu.
Ostaviti je u frižideru nekoliko sati (najbolje preko noći), dekorisati po želji i poslužiti.
Ukoliko želite posnu poslasticu, mrsne sastojke zamenite posnim.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.